Nehéz a közszférából a versenyszférába váltani

Vágólapra másolva!
"A versenyszférában túlhajszolják az embert." "A közszféra merev korlátok között tart, gátolja a kreativitást." Két sztereotípia a sok közül, ami  munkavállalókban a céges világról illetve az adófizetők pénzéből fenntartott munkahelyekről él. Egy versenyszférából közszférába váltott munkavállalót és egy karrier-tanácsadót kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

Judit - kérte, teljes nevét ne írjuk le - éveken át egy nagy kereskedelmi bank HR-osztályán dolgozott, azonban áldozatul esett a válság miatti leépítéseknek. Négy hónapja sikerült elhelyezkednie az oktatási tárca egyik háttérintézményénél. Elmondása szerint a két szektor közötti legnagyobb különbséget a munkamorálban látja. "A versenyszférában nem addig dolgoztam, ameddig a munkaidő tartott, hanem amíg volt munka. Ezzel szemben a közszférában délután 4-kor mindenki kezéből kiesik a toll és már indulunk is haza. Szintén különbség, hogy míg a cégeknél a munkát és a munkakört sokkal inkább sajátjának érzi az ember és ezáltal jobban törekszik a legjobb minőségű munkavégzésre, addig a közszférában inkább a "gyorsan legyünk túl rajta, mert muszáj megcsinálni" típusú hozzáállás a jellemzőbb. Ezen kívül a banknál szerettünk belelátni egymás feladataiba, jó volt globálisan látni a folyamatokat, míg ugyanezt a mostani helyemen nem mondhatom el. Mindenki csak a saját munkáját végzi el és örül, hogy nem kell más helyett dolgoznia" - sorolja Judit.

Ugyanakkor a fiatal hölgy belátja, hogy a versenyszférában való dolgozásnak is megvoltak a maga árnyoldalai. "A bankban töltött évek alatt sokszor vágytam egy nyugodtabb munkahelyre, nagyon felemésztett az öt évig tartó folyamatos túlterheltség és állandó bizonyítási kényszer. A privát szférában szinte mindenkibe beletáplálják azt az érzést, hogy "tíz másik ember áll sorban a te munkaszékedért, úgyhogy nyomulj, teljesíts, pörögj, mert különben repülsz". Továbbá a versenyszférában nincsenek egyértelműen kiosztva a feladatok egy-egy emberre, azaz a proaktivitás alapvető elvárás, míg a közszférában ennek ennyire erős kényszerét egyelőre nem érzem."

Nehéz a közszférából átigazolni

Ha hosszú távon a céges világban szeretnénk dolgozni, érdemes ezt már pályakezdőként itt kezdeni. A közszférából ugyanis nehéz az átjárás a közszférából a versenyszférába - tudtuk meg Rozovics Krisztinától, a Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda cégvezetőjétől. "Tízéves pályafutásunk alatt a közvetítéseink közt talán egy-két olyan jelölt volt állami tapasztalattal és múlttal, akit az üzleti szféra területére át tudtunk helyezni. Egy versenyszférás álláspályázat során a közszférából pályázók munkatapasztalatuk és munkaattitűdjük miatt inkább hátrányban vannak, hiszen egészen más elvárások, követelmények vannak egy állami területen, mint a versenyszférában." A cégvezető hölgy hozzátette, hogy az esélyeken azonban sokat lendíthet a jó kapcsolatrendszer. "Egyre inkább jellemző a mai üzleti világra, hogy a jól ápolt kapcsolati tőkét szeretik kihasználni a cégek, ezért jó pozíciókat ajánlanak azoknak a pályázóknak, akik ilyennel rendelkeznek. Tehát ha sok embert ismer valaki az állami szférában, akkor könnyen bekerülhet a versenyszféra azon területére ahol erre szükség van, mert ezekből az ismeretségekből potenciális ügyfelek lehetnek."

A papír a fontos vagy a tapasztalat?

Rozovics Krisztina elmondta, hogy már a felvétel során is teljesen más elvárások érvényesülnek az állami és az privát szektorban, mivel a közszférában csak a papírral igazolható végzettséget és tudást ismerik el. "A közszférában még mindig uralkodik a bürokrácia, elég csak megnézni egy jegyzői vagy adminisztratív területre szóló álláshirdetést. A versenyszférában sokkal inkább a tapasztalat, és a rátermettség a fontos, nem a papír megléte. Például ha valaki jól beszél egy nyelvet, akkor általában nem jelent problémát, ha nincs arról nyelvvizsgája." Különbségek nem csak az elvárásokban, hanem a dolgozónak kínált bérekben is jelentős az eltérés. "A közszférában természetesen mindig a valós bruttó bérekről lehet beszélni, ami általában valamivel alacsonyabb nettóban a versenyszférában kínált bérnél" - teszi hozzá.

Dorofejev Tamara