Díjazták a jövő fiatal vállalkozóit

Vágólapra másolva!
Vállalkozóként kezdhetik pályájukat azok az egyetemisták, akik jól szerepeltek a Dreher Sörgyárak harmadik alkalommal meghirdetett "A jövő fiatal vállalkozója" pályázatán. A fődíjat - 3 millió forint tőkét és 6 hónap ingyenes tanácsadást - Vincze Viktor egy informatikai fejlesztésre alapozó vállalkozási ötletével (System-On-Module) nyerte el. A második helyet - 2 millió forint és tanácsadás - Bruder Márton, megújuló energiahasznosítás pályázatával, míg a harmadikat  - 1 millió forint és tanácsadás - Vázsonyi Miklós egy innovatív rehabilitációs eszköz ötletével érdemelte ki.
Vágólapra másolva!

Az első helyezett Vincze Viktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett. 3 millió forint tőkét és 6 hónapos ingyenes tanácsadást valamint egy 500 ezer forint értékű különdíjat kapott. Ötlete az informatikához kötődik, és egy új, költséghatékony technológián alapszik. Az úgynevezett SOM (System On Module) olyan technikai újdonság, amely forradalmasíthatja a biztonságtechnikában, a konferenciás megoldásokban, az orvosi diagnosztikában, a mezőgazdaságban alkalmazott eszközöket. Ezek a modulok általában egy nagyteljesítményű processzort (műveletvégző egység) és nagyobb mennyiségű memóriát tartalmaznak, melyek által képesek futtatni az asztali számítógépekből ismert operációs rendszerekhez hasonló, ám biztonságosabb, úgynevezett valós idejű operációs rendszereket. Összességében egy komplett számítógépes rendszer integrálódik egyetlen modulban.

"A piacon kapható SOM modulok között nagy a tudásbeli különbség, illetve egy-egy "mindent tudó" eszköz ára nagyon magas lehet. Remélem, hogy egy megfelelő komplexitású, saját tervezésű SOM-mal nem kell többé kompromisszumot kötnie a felhasználóknak, és megtalálják benne számításaikat" - nyilatkozta Vincze Viktor.

Tanácsadói szolgálat a megújuló energiáról

A pályázat második helyezettje Bruder Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója, aki 2 millió forint kezdőtőkét és 6 hónapos tanácsadást, valamint az ING Bank félmillió forint értékű különdíját kapta vállalkozása beindításához. Pályázata a megújuló energiaforrások felismerését és alkalmazását segíti a fogyasztóknak. "Egyre többen érdeklődnek a környezetkímélő megoldások iránt az élet minden területén, ez motivált vállalkozási ötletem kidolgozására. Egy olyan tanácsadó cég elindítását tervezem, amely az ügyfelek számára a legmegfelelőbb környezetvédelmi és vízgazdálkodási megoldást kínálja a tervezéstől a forrásteremtésen keresztül egészen a kivitelezésig" - mondta Bruder Márton. Cége, a Ratio KVM Kft. azonosítja az ügyfél számára legalkalmasabb megoldást, és annak teljes körű megvalósítására tesz ajánlatot.

Segítő eszköz gerincsérülteknek

A pályázat harmadik díját, és ezzel 1 millió forint kezdőtőkét és 6 hónapos tanácsadást Vázsonyi Miklósnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának ítélte oda a szakmai zsűri. A díjazott gerincsérült betegek részére tervezett, innovatív rehabilitációs eszköz fejlesztési ötletét dolgozta ki pályázatában. "Vállalkozásom elsődleges terméke segítségével a betegek egy olyan eszközhöz juthatnak, amelynek segítségével saját maguk kontrollálhatják lábizmaik mozgatását" - tette hozzá Vázsonyi Miklós.

"Az elsődleges piackutatások azt mutatják, hogy a gerincsérülés miatt lebénuló embereknek nagy az igénye az efféle innovatív orvosi megoldásokra, azonban erre a célra használható termék jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban. Nemzetközi szinten is inkább még csak próbálkozások láthatóak, ezért úgy gondolom, hogy vállalkozásomnak garantáltan jó időzítése van" - mondta az ötletgazda, Vázsonyi Miklós.

A pályázó személyisége döntő szempont volt

"A jövő fiatal vállalkozója" pályázatot tavaly ősszel hirdették meg a hazai főiskolákon és egyetemeken.Összesen 82 fiatal próbált szerencsét. Három ütemben kellett a pályázatot beadni (üzleti terv, HR- és szervezeti terv valamint pénzügyi terv). Majd a legjobbnak ítélt 10 pályázó személyesen ismertette vállalkozási ötletét egy szakmai zsűri előtt. Könczöl Erzsébet, a zsűri elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a díjátadón elmondta, a tervek önmagukban kevesek a megvalósításhoz, éppen ezért a személyes prezentációk során kiemelt szempont volt a pályázó személyisége, dinamizmusa, elkötelezettsége.

Kik pályáztak még?

A legjobb tízbe jutott tervek között szerepelt még családi napközi elindítása, távoli informatikai rendszerkarbantartás, szelídgesztenye-termesztés, környezettudatos reklám, tejautomaták forgalmazása, gyengénlátók sportlövészetét segítő eszköz fejlesztése, bútorkészítő, -értékesítő vállalkozás elindítása.