Álláskeresési stratégiák pályakezdőktől

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés alapján a friss diplomásoknak a vonzó fizetés a legfontosabb szempont mikor munkát keresnek és csak harmadik helyen áll a szakmai fejlődési lehetőség. Megkérdeztünk három, diplomázás előtt álló érintettet, miként vágnak neki az első "éles" álláskeresésnek, milyennek látják esélyeiket és mi fontos számukra a munkahelyen. A kommunikációs szakos a jó munkahelyi légkört, a műszaki menedzser és a közgazdász a szakmai fejlődést emelte ki. Egyben azonban egyetértettek: Válság ide vagy oda, ők fognak munkát találni. 
Vágólapra másolva!

A közgazdász

Elek Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar pénzügy és számvitel szakán harmadéves hallgató. Jelenleg a kötelező szakmai gyakorlatához keres helyet és az ezzel kapcsolatos legfontosabb szempontokat ecsetelte nekünk. "Most még nem a pénz számít, hanem, hogy ha bekerülök egy vállalathoz, ott ki tudjak emelkedni és esetleg már ott megalapozzam a jövőmet. Emellett nagyon fontos az is, hogy legyen szakmai fejlődési lehetőség az adott helyen, aminek köszönhetően könnyebb lesz az előrelépés a későbbiekben. Bankhoz vagy tanácsadó céghez szeretnék gyakorlatra menni, mert úgy érzem, hogy ezeken a helyeken tudnám magam igazán megtalálni." Attila úgy gondolja, hogy már a kész diplomával a kezében sem lesz könnyű állást találni, de azért nem lehetetlen. "Olyan két-három hónap keresgélésre számítok, de nagyon is elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal többre lesz szükség. Meglehet, hogy a kezdetekben nem a hőn áhított vállalathoz kerülök és az is lehet, hogy az elképzeltnél alacsonyabb fizetésért vesznek csak fel. Látva a mostani helyzetet, sajnos nem egyszerű az álláskeresők helyzete."

Attila optimistán gondol későbbi diplomája piacképességére. "Tény, hogy sok a közgazdász, de a pénzügyesekre mindig szükség lesz. Bár az igaz, hogy a válság nem kedvez ennek a területnek, de egyszer ennek is vége lesz és akkor nagyon is lehet majd érvényesülni még friss diplomával is. A pár éves tapasztalat nem rossz ha megvan, de vannak olyan cégek, ahol inkább maguk szeretik betanítani a frissen végzetteket."

A kommunikáció szakos

Fülöp Péter a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola utolsó éves hallgatója, jelenleg pr területen tölti szakmai gyakorlatát. "Ha az államvizsga után úgy döntök, hogy maradok a pr-nél, akkor elsőként biztosan a gyakorlati helyemen próbálkoznék, hátha ott valaki tud segíteni az elhelyezkedésben. Ha ott nem járnék sikerrel, akkor utána a saját ismerőseimhez fordulnék, majd a főiskolán néznék szét és csak ezután keresném fel a különböző álláskereső portálokat. Szerintem ebben a szakmában, ahogy az újságírásban is, kapcsolatok nélkül nagyon kevés esélye van akárkinek is munkát találni." Péter szerint a válság ellenére van esély az elhelyezkedésre, de ezért tenni is kell.

"Úgy gondolom, hogy legalább 30 helyre be kell nyújtani a pályázatot, abból jó, ha a negyedére érkezik visszajelzés és végül maximum kettő-három lesz olyan, ahol már komolyan vesszük egymást a munkáltatóval. Ennek ellenére úgy érzem, hogy két-három hónap keresgélésre szükség lesz, de ennyi idő alatt találok olyan munkát, amivel meg leszek elégedve. Szerintem a gazdasági válság nem ront az esélyeimen."

Az ő legfontosabb szempontja a munkáltatóval szemben a pozitív légkör. "Egyelőre egyáltalán nem a pénz a meghatározó számomra a keresés során. Az viszont annál fontosabb, hogy jól érezzem magam a munkahelyemen." Péter közgazdász "kollégájánál" elégedettebb azzal, amit a főiskolán kapott útravalóul. "Az intézmény Karrier Centruma sokat segít a gyakorlati helyek kiválasztásában, de folyamatosan küldenek a szakmánkhoz illő állásajánlatokat is. Volt lehetőség a tanulmányaink során olyan kurzusokon részt venni, ahol elejétől a végéig kiveséztük, hogy hogyan is néz ki egy állásinterjú."

A műszaki menedzser

Kovács Anita a Budapesti Műszaki Főiskolán utolsó évét tapossa műszaki menedzser szakon. Előző megszólalóinkhoz hasonlóan ő is éppen szakmai gyakorlatát tölti. Úgy véli, hogy diplomája már a műszaki terület miatt is piacképes. "Szerintem ez többet ér, mint egy közgazdász diploma, de azért szaktudás nélkül nem könnyű elhelyezkedni. Nagyon fontos, hogy ki hol tölti a szakmai gyakorlatát és ott milyen speciális tudást tud még magára szedni. Éppen ezért az elhelyezkedés során ha hosszú távon gondolkodunk, akkor nem szabad, hogy a pénz domináljon. Sokkal többet jelent egy olyan munkahely, ahol lehet szakmailag fejlődni és ezzel megalapozni a jövőbeli feljebblépést." Anita sem gondolja, hogy a gazdasági válság miatt ne tudna elhelyezkedni. "Szerintem lesz munka, legfeljebb nem pont azon a területen, amit szeretnék. Nem hiszem, hogy két-három hónapnál tovább fog tartani az álláskeresés."

Dorofejev Tamara