Karrierépítési tréning fiataloknak

Vágólapra másolva!
Középiskolás fiatalokat készített fel karrierépítésre és álláskeresésre egy alapítvány és egy munkaerőközvetítő cég. A diákok állásinterjún vehettek részt, amelyet közösen kielemeztek, tanácsokat kaphattak a karriertervezéshez. Nagy a tétje a pályaválasztásnak: aki nem szereti azt, amit csinál előbb-utóbb váltani fog. Az pedig időben és pénzben is sokba kerül. A helyszínen néztük végig, hogy zajlik egy ilyen felkészítés.
Vágólapra másolva!

A helyszín a Budapesti Gazdasági Főiskola aulája. A helyiség tele székekkel, a közönséggel szemben épp fiktív állásinterjú zajlik. Egy szakközépiskolás fiú ül szemben az interjúhelyzetekből bemutatót tartó fejvadásszal. Már indul is az állásinterjú.

- Helló, Karesz vagyok. A rágót ugye, kiköphetem?
+ Tudomásom szerint 10-re beszéltük meg az interjút...
- Igen, csak hát tegnap este motort szereltem a haverokkal és elszaladt az idő.
+ Hmm, értem. A diplomáját elhozta?
- Nem. Mert egyelőre van is, meg nincs is. Nincs még meg a nyelvvizsga-így persze nem adják oda...
+ Egyébként mit tud a felkínált pozícióról?
- Őszintén szólva nem valami sokat...
+ Rendben, akkor említenék 1-2 dolgot. Termékmenedzsert keresünk, főként elegáns férfiruházat forgalmazásához.
- Menedzser pozíció? Az jó....szeretek összejönni új arcokkal, bírom a pörgést. És aztán persze leosztom a melót, kinek, hogyan.

Lehetünk magabiztosak nagyképűség nélkül

Éles helyzetben a fiú persze nem is kapná meg az állást. De nem is állásról döntött ez a beszélgetés, inkább a hibák bemutatása és kiküszöbölése volt a cél. Például azt, hogy az állásinterjúról késés már az interjú elején megpecsételi a pályázó sorsát, hogy a diploma nyelvvizsga nélkül nem sokat ér. És persze a nagyképűség és a magabiztos fellépés között ég és föld a különbség.

Ilyen és ehhez hasonló szimulált interjúkon tanulhatták a karrierépítést a középiskolás tinédzserek a Manpower személyzeti tanácsadó cég és a Junior Achievement Alapítvány tréningjén. A két szervezet az elkövetkezendő időszakban több hasonló rendezvényen is bővíti a fiatalok ismereteit.

Ne kapkodjuk el a pályaválasztást

A karriernap egyik vezető gondolata: nem szabad az első szakma kiválasztását elkapkodni. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy több váltás is bekövetkezik az életpálya során. "Mindenkinek lehetnek olyan periódusai, amikor reggel úgy ébrednek, hogy gondolni sem bírnak a munkára. Ám ha ez a helyzet évekre állandósul, meglehet, az illető rosszul választott szakmát. Az élet pedig túl hosszú ahhoz, hogy rossz munkahelyünk legyen"- summázza Szekeres Katalin, a Manpower toborzási vezetője.

Gergely Orsolya, az alapítvány ügyvezetője szerint a fiataloknak a sikeres pályaválasztás érdekében égető szüksége van a megfelelő karrierépítési tanácsokra. "Rengeteg téves vagy fél információ kering a köztudatban. Volt példa olyan fiatalra, aki azért szeretett volna a könyvelői pályára lépni, mert a szomszéd épp ezen a területen futott be nagy karriert, sok pénze és szép autója van. A hazai oktatási rendszer sem kedvez a fiatalok látásmódjának. A tapasztalatok szerint túl sok az elmélet, és maximum adott feladatra tudnak hosszabb ideig koncentrálni. Ám az összefüggéseket nem látják át: ám gyakorlatias feladatokkal mindez áthidalható "- hoz példát.

Személyiségelemzést és saját karriertervet is készítettek

Eközben Szekeres Katalin tovább vezényli a műhelymunkát. Karrierépítéssel kapcsolatos fogalmak hangzanak el - például introvertált, extrovertált személyiség - majd a fiatalok közösen értelmezik a hallottakat. Személyek jellemrajzát elemzik, amiből kiderül: a dumás, humoros, nagy kapcsolatrendszerrel rendelkező, pörgős Petinek értékesítői, míg a halk szavú, precíz és magánéletében a kiadásokról is kimerítő Évának könyvelőnek kellene mennie. Később a fiatalok karriertervet is készítenek. Fel kell vázolniuk, hová szeretnének eljutni 5-10 év múlva és miként fogják elérni mindezt. Közben repülnek a poénok, egyre oldottabb a hangulat, és észrevétlenül máris rengeteget tanulhattak a karrierépítés rejtelmeiről.

A tinik többsége diplomára vágyik

Szekeres Katalin gyorstesztjéből az is kiderült: a jelenlévő közel 100 tizenéves fiatal nem tervezi 2-3 éven belül a munkába állást. A "Ki szeretne érettségi után azonnal elhelyezkedni?" kérdésre mindössze néhány kéz emelkedik a magasba. Szekeres mindjárt hozzáteszi: a többség helyesen gondolkodik, hiszen diplomával könnyebb állást találni, még a gazdasági válság idején is. Bár - folytatja - vannak helyzetek, amikor még a fejvadász is kénytelen széttárni a karját és az életben nem feltétlenül az éltanulók futják majd be a leglátványosabb karriert."A frissen végzett közgazdász nyelvvizsga nélkül nem sokat ér a piacon, de sok, egykor teljesen átlagos tanulmányi eredményű fiatalból lesz később jól menő vállalkozó, cégtulajdonos" - magyarázza. Mindemellett a fiatalok szoros versenyre számíthatnak."Tegnap nézegettem végig egy állásportál pályakezdő diplomásoknak szóló ajánlatait: mindössze 133-at találtam. A hirdetők 90 százaléka angol nyelven beszélő fiatallal töltené be az állást" - mondja búcsúzóul.

Takács Gabriella