Nagy harc várható az első állásvadászaton

Vágólapra másolva!
A multik csak kis részét szívják fel a frissdiplomásoknak. Mivel a kis és középvállalkozások idén várhatóan csekély mértékben bővülnek, ezért nagy harc várható a pályakezdő diplomások között az első munkahelykeresésnél - írja a Napi Gazdaság. Adu lehet a kínai nyelvtudás.
Vágólapra másolva!

Pályakezdőként előny lehet az állásinterjún, ha valaki a Corvinuson, az ELTE jogi karán vagy valamelyik természettudományi szakán végez. Az International Business School, a Műszaki, a Miskolci vagy a Pécsi Tudományegyetem szintén jó ajánlólevél és keresik a BGF Pénzügyi és Számviteli karán végzetteket is. A leghasználhatóbb tapasztalat a releváns szakmai, de ha ez nincs, előnyt jelent bármilyen munkahelyen eltöltött időszak - akár a gyorséttermi kiszolgálói vagy az önkéntes, civil szervezeteknél eltöltött munka is - mondta a lapnak Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Juhos szerint legalább három hónapnyi gyakorlat ér valamit, a legjobb, ha a hallgatók már másod-, harmadévtől belekóstolnak a munka világába.

A multi könyvvizsgálók nagy felszívók

Nagyobb létszámban a nagy könyvvizsgáló és adótanácsadó cégek veszik fel a pályakezdőket. Az elhelyezkedésnél többnyire előfeltétel a jó nyelvtudás, előny bármilyen munkatapasztalat, ösztöndíjas tanulmány. Juhos Andrea, találkozott már olyan esettel, amikor az iskolából kikerülő, gyakorlattal nem rendelkező munkavállalónak el kellett magyarázni, hogy sem strandpapucsban, sem másnaposan nem mehet be a munkahelyére. A humánértelmiségiek, a volt tanár- és bölcsészszakosok egyre gyakrabban próbálkoznak a reálszférában, és ha korábban nem szoktak hozzá vagy képesek levetkőzni a közigazgatásban megszokott gondolkodásmódot, gyakran sikerrel illeszkednek be például a kisebb-nagyobb társaságok hr-, média vagy pr-osztályain.

Mivel sok a diplomás fiatal, nem mindenkinek jut végzettségének megfelelő poszt. Van, aki például recepciósként vagy adminisztratív dolgozóként rajtol, aztán lépeget felfelé a céges ranglétrán.

A Napi Gazdaság arról is beszámol, az angol mellett érdemes egzotikus nyelveket tanulni. Egyre nagyobb szükség van például kínaiul tudó fiatalokra.