Karrierindítás pénzügyi területen

Vágólapra másolva!
Pénzügyi szolgáltató központok, nagy könyvvizsgáló cégek, vezetői utánpótlásprogramok. A multinacionális vállalatok a pénzügyi terület pályakezdőinek sok lehetőséget kínálnak. Kezdőként bruttó 200 ezer forinttal, 2-3 év után 400 ezerrel számolhatunk.
Vágólapra másolva!

A frissdiplomások számára optimális karrierindítási lehetőséget biztosítanak a Magyarországon egyre nagyobb számban elterjedő financial shared service centerek, azaz a pénzügyi szolgáltató központok. A kezdő pozíciók esetén többnyire a magabiztos középfokú angolnyelv-tudás és a pénzügyi területen szerzett diploma mellett egy másik európai nyelv hasonló szintű ismerete az elvárás"- mondta el kérdésünkre Kovács Zsuzsa, a munkaerőközvetítéssel foglalkozó Randstad Hungary Kft. branch managere.

Toborzás két hét alatt

A szolgáltató központokban azok találhatják meg a számításukat, akik szeretnének közvetlen közelről bepillantást nyerni egy multinacionális cég életébe, megismerni egy nagyvállalat folyamatait, miközben alkalmuk nyílik nyelvtudásuk fejlesztésére, mindennapi használatára is"- sorolja a munkakör pozitívumait a szakember. Ezek a pozíciók a szakember tapasztalatai alapján aránylag hamar betölthetőek: a toborzás időtartama akár két hét alatt lebonyolítható. A shared service centerek munkatársainak fizetése bruttó 200-250 ezer forint körül alakul: a fiatalok általában 1-2 évet töltenek ezekben a pozíciókban.

Szeretik a pályakezdőket

A pénzügyi területen startolók nagy helyzeti előnye, hogy ebben a szférában egyáltalán nem idegenkednek a frissdiplomás jelöltektől. "Rengeteg cég részesíti előnyben a releváns munkatapasztalattal nem rendelkező fiatalokat: bennük számos lehetőséget lát a munkaadó, miközben lehetősége nyílik a saját elvárásainak megfelelő tehetséges szakemberek kinevelésére."

A pénzvilágban a juniorok rendszerint audit, hitelelbíráló, kontrolling, pénzügyi vagy számviteli asszisztensként kezdik a pályafutásukat, bruttó 180-250 ezer forint kezdőbérrel. Ezekben a pozíciókba mintegy 3-6 hét szükséges a megfelelő jelöltek felkutatására.

Big Four: három év után akár 400 ezres fizetés

A nagyobb könyvvizsgáló cégeknél (Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG) az első két évben számítanak juniornak a pályakezdők: általában ezt követően lehet továbblépni az asszisztensi pozíciókból. A bérezés a továbbiakban a munkavállaló rátermettségén, szakértelmén alapul: a kiválóan teljesítők esetenként 2-3 éves munkatapasztalattal a hátuk mögött akár bruttó 350-400 ezer forintos havi fizetésre számíthatnak: ám a kevésbé motivált pénzügyesek ebben az időszakban sem keresnek számottevően többet, mint a pályakezdőként.

Döntés előtt: hosszú távú előnyökre fókuszáljunk

Kovács Zsuzsa mindemellett azt tanácsolja a kezdőknek: munkahelyválasztáskor ne csak a rövid távú kényelmi szempontok - például néhány ezer forinttal magasabb fizetés, könnyen megközelíthető iroda - alapján válasszanak. Inkább próbálják meg végiggondolni: milyen területen tudják magukat elképzelni, milyen fejlődési, előrelépési lehetőséget kínál az adott cég, hol foglalnak majd helyet a vállalati hierarchiában 5 év múlva? Amennyiben pozitív válaszokat adnak a fenti kérdésekre, már érdemes elfogadni a felkínált lehetőségeket.

Keresettek a pályakezdő kontrollerek

Az utóbbi fél év során rendkívül keresettek voltak a junior kontrollerek. "A kiválasztás átfutási ideje átlagos körülmények között egy hónapot vesz igénybe: ám a junior controlleri pozícióra legalkalmasabb jelölt felkutatása esetenként 2-3 hónapot is igénybe vehet" - mondta el kérdésünkre Fekete Balázs, a Nestlé toborzási munkatársa.

Aki vezető szeretne lenni

A vezetői ambícióval rendelkező, frissdiplomás pénzügyesek a Nestlé Finex (Financial Executive) elnevezésű, vezetői utánpótlás programjára is jelentkezhetnek. A résztvevők a képzés 2 éve alatt számos (corporate-, brand- és factory controlling, számvitel és supply chain) területre nyerhetnek bepillantást. A program célja, hogy a pénzügyi vonal minden területét átlátó szakembereket neveljenek ki.

Takács Gabriella