Frissdiplomás állásrajt: megelőzhető nyáron a konkurencia

Vágólapra másolva!
A vizsgaidőszak végeztével több ezer frissdiplomás áramlik ki a munkaerőpiacra. A téma kapcsán arról kérdeztünk fejvadászokat: nyáron vagy inkább ősszel érdemes állásvadászatba fogni? Egyesek szerint érdemes nyári álláskereséssel megelőzni a konkurenciát, míg mások azt mondják: a siker nem évszakfüggő. Piacképes végzettséggel bármikor könnyen el lehet helyezkedni.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a frissdiplomásoknak nem kell feltétlenül őszig várni az intenzív álláskereséssel. A közhiedelemmel ellentétben a nyári időszak sem számít holt szezonnak a munkavállalás világában. Rengeteg cég éppen a végzős egyetemisták, főiskolások munkaerő-piaci megjelenésével kalkulálva fektet fokozott hangsúlyt a vakációs időszakra.

Nyári álláskereséssel megelőzhető a konkurencia?

Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadász cég ügyvezető igazgatója mindenesetre azt javasolja a frissen végzetteknek: amilyen hamar csak lehet, kezdjék meg az állásvadászatot. A legtöbb pályakezdő ugyanis akkor hibázik nagyot, amikor a nyári szabadságolásokra hivatkozva halasztja őszre az álláskeresést. "A tapasztalatok azt bizonyítják: bátraké a szerencse. Számos frissdiplomás a többiek halogató magatartásának köszönheti helyzeti előnyét. A nyári álláskeresők kevesebb pályázóra, ennek megfelelően jóval kisebb konkurenciára számíthatnak"-mondja a fejvadász. Fazekas Zsolt szerint azért sem tanácsos a frissdiplomásoknak halogatni az állásvadászatot, mert a nyári időszakban az álláspályázatok átlagosan 3 hetes átfutási ideje akár 4-5 is hetesre hosszabbodhat.

Már sokan nem várnak őszig

Balázsy Krisztina, a Grafton Recruitment vezető tanácsadója azon a véleményen van: a szezonalitásnak az álláskeresésben nincs túlzott jelentősége. A nyári munkakeresés fáradalmai helyett az "utolsó hosszú nyaralás jogán" a kikapcsolódást választók inkább az elmúlt 5-6 évben voltak túlsúlyban. Ám ma már akár az őszi, akár a nyári álláskeresésre voksoló frissdiplomások jóval kiegyenlítettebben-megközelítőleg ötven-ötven százalékos arányban - vannak jelen a munkaerőpiacon. Ez azt is jelenti: nincsenek túlzsúfolt álláskeresési időszakok, kevésbé jelentenek konkurenciát egymás számára.