Elbocsátott felső vezetőtől a leendő tetováló művészig

Vágólapra másolva!
Helyszíni riportunkban élesben teszteltük az egyik munkaügyi kirendeltséget. Amint kiderült, diplomásoknak nem terem sok babér. Ellenben a szakmunkás-bizonyítványt igénylő építő- és vendéglátó ipari állásajánlatokból tele a padlás, ügynöki, üzletkötői munkakörökkel pedig Dunát lehet rekeszteni.
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hogy a gyors elhelyezkedésben bízók optimizmusa, vagy a minden mindegy életérzés az oka, ám tény: a júniusi kánikulában a máskor tömött pesti munkaügyi kirendeltségen megérkezésünkkor nem szeretnének túl sokan bebocsátást nyerni a munka világába. A pályakezdő diplomásokat látszólag nem foglalkoztatja túlságosan az álláskeresés: az iroda számukra fenntartott részlegében: hosszú üresjáratok jutnak az éppen ügyeletes ügyintézőre. Egyelőre valószínűnek tűnik: sokan inkább a vízpartra szavaztak a rekkenő hőségben.

Döcögve halad az ügyfelek tájékoztatása...

Első utunk az ügyfélszolgálatra vezet. Inkognitóban ugyanis azt próbáljuk kinyomozni: hogyan segítenek a frissdiplomások szárnybontogatásában. Ügyfélszolgálati rémálom veszi kezdetét. A nyári munkás egyetemistának tűnő ügyintéző lányból csak harapófogóval lehet kihúzni az egyébként közhelyesen ható információkat. Az álláskeresőnek kicsit olyan érzése lehet ilyenkor, mintha érettségiztető tanár lenne egy különösen nagy kínszenvedést okozó diáksereg élén.

Ami kell a regisztrációhoz

Hosszas intellektuális párbajozás után annyi azért világossá válik: a személyi igazolvány, lakcím; TAJ- és adókártya, a diploma másolata is kell ahhoz, hogy valakit pályakezdő munkanélküliként vegyenek nyilvántartásba. Továbbá álláskereső klub is segíti az újonnan regisztráltakat. A kérdés adja magát: hogyan, miben segíti az álláskeresőket a klub? "Azt majd elmondják ott" - hangzik a talányosan tömör válasz.

Népszerű presztízs-állások: elvétve a hivatalos kínálatban...

Így hát az erőt próbáló ügyfél-tájékoztatás után ideje kicsit körülnézni a munkaügyi iroda faliújságjára tett hirdetések között. Akad egy-két üdítő színfolt. Reménysugár a "sztárszakokat" végzett pályakezdőknek: felbukkan a hirdetőtáblán egy közszférás, kommunikációs és PR-referensi álláshirdetés is. Az öröm korai. Hamar kiderül: a hirdetés - noha egy hete bukkant fel az iroda falán - már aktualitását vesztette.

Néha multik is hirdetnek a munkaügyi kirendeltségen

Ezen kívül keresnek még gyerekeket lovas terápiával kezelő frissdiplomás gyógypedagógust, 140 ezres, recepcióst 100 ezres, villamosipari gépkezelőt 100-150 ezres valamint kertészeti áruházvezetőt versenyképes fizetéssel. Akadnak érdekességek is: ínyencségként jó nevű multinacionális vállalat több nyelven beszélő ügyfélszolgálatosokat keres.

Rengetegen keresnek üzletkötőket


Mégis általános jelenség: végeláthatatlan mennyiségű telefonos értékesítői, ügyfélszerzői, üzletkötői állást kínálnak a munkáltatók a kirendeltségen. Ezen még az sem segít, hogy sokan hangzatos szónoklatba csomagolják a munkakör leírását, például így: jó képességű, kommunikatív embereknek kiemelkedő kereseti, nemzetközi karrier-és előrelépési lehetőség. A feltüntetett kontaktszemély mégis lerántja a leplet a kecsegtető ajánlatról: email címe az egyik hazai biztosítótársaságot rejti.