Hogyan válasszunk (nyelv) tanfolyamot?

Vágólapra másolva!
Hazánkban a több ezer felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozás közül nehéz kiválasztani a színvonalas iskolákat, a hozzá nem értők ugyanis szinte észrevétlenül bújnak meg a minőségi oktatást nyújtó intézmények között. Alábbi cikkünkben szakértők segítségével nyújtunk eligazodást a tanulni vágyóknak a középfokú szakmát adó- és a nyelvtanfolyamok dzsungelében.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az érettségizett diákok előszeretettel folytatják tanulmányaikat különböző szakmát adó tanfolyamokon. A Fővárosi Munkaügyi Központ (FMK) adatai alapján a budapesti munkanélküliek az utóbbi években leginkább az idegen-nyelvi, és az informatikához kapcsolódó képzések (rendszerprogramozó, rendszerinformatikus, multimédia-fejlesztő, kiadványszerkesztő) iránt érdeklődtek. Emellett jelentős igény mutatkozott az adminisztrációs, pénzügyi-ügyviteli terület szakirányai (irodavezető, pénzügyi és számviteli ügyintéző) iránti is.

Vigyázat: vannak csalók a piaci szereplők közt

Bár a 2001-ben elfogadott felnőttképzési törvény rendelkezései, valamint az abban lefektetett kedvezmények, támogatások hatására felgyorsult a képzési piac öntisztulása, és egyre kevesebb a szakmai minimumot nyújtó intézmény, az önálló finanszírozással tanulni vágyóknak az iskolaválasztás előtt továbbra is szükséges a rendkívül alapos tájékozódás.

Az akkreditált képzések közül válasszunk

"A kóklerek kiszűrése érdekében a leendő tanulók lehetőleg olyan iskolát és programot válasszanak, ami egyrészt fel van véve a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásába (a listát a kijelölt megyei, illetve a Fővárosi Munkaügyi Központ vezetik), másrészt már akkreditálta magát a Nemzeti Felnőttképzési Intézetnél (a lista megtalálható a www.nfi.hu oldalon). Szerezzük be több képző cég ajánlatát, és vessük össze. Ennek alapján célszerű a két-három legjobbról további, konkrétabb információhoz jutni" - tanácsolta Szivi József, a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) szakmai igazgató-helyettese.

Internet hiányában marad a személyes informálódás

"Az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők tekintsék meg az intézmény hivatalos dokumentumait, hirdetéseit, azokon ugyanis szerepelni kell mind az OKÉV nyilvántartási, mind a felnőttképzési akkreditációs számnak. Fontos, hogy látogassuk meg a kiválasztott helyet a jelentkezés előtt, menjünk be az ügyfélszolgálatra, nézzük meg a tantermeket, és hallgassunk meg egy tanórát. E nélkül nem tanácsos a beiratkozás" - tette hozzá Szivi József.

Az akkreditáció valóban egyfajta minőséget jelenthet, elvégre megszerzéséhez a jelentkező iskoláknak többek között rendelkezniük kell kialakult minőségpolitikával, valamint olyan intézményi szervezettel és irányítási rendszerrel, ami biztosítja a színvonalas oktatást. Az NFI szakértői ellenőrzik az elvárások betartását is.

Kerüljük az olcsó nyelvtanfolyamokat

A fentiekhez hasonló utánajárást javasol a megfelelő nyelvi képzés kiválasztásakor Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke . "A legfontosabb az, hogy tisztában legyünk az árakkal. Egy nyelvtanár 1800-2500 forint közötti összegért tart meg egy órát, a negyven órás tanfolyamok díja pedig átlagosan 25-30 ezer forint. Ha negyven nyelvóráért 12 ezer forintot kér az iskola, valószínűleg a képzés nem hozza majd a várt eredményt."

Rossz jel az elmaradt szintfelmérő

Az elnök hozzátette: "Tudni kell, hogy a (kezdő - közép - vagy haladó) csoportba soroláshoz szükséges az írásbeli és a szóbeli szintfelmérő is. Ha mindkettő elmarad, nem érdemes beiratkozni, ugyanis elképzelhető, hogy a kurzus így nem a megfelelő szintű nyelvtudáshoz segít majd."

Nehéz a fejlődés egy 14 fő feletti létszámú csoportban

"A csoportlétszám is lényeges: a nyolc-tíz vagy annál kevesebb hallgató az ideális, tizennégy fő feletti létszámmal a tanulás hatékonysága a minimális szintet sem éri el. A beiratkozás előtt tájékozódjunk a tanárok végzettségéről, az oktatás menetéről, a tankönyvekről, valamint a továbblépési lehetőségekről. A bizonytalan iskola bizonytalan válaszokat fog adni" - szögezte le a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke.

Visszaélhetnek a próbaórával

A próbaóra megtekintése is egy lehetőség lehet a biztosíték megszerzésére, de ezzel kapcsolatban gyakoriak a visszaélések: az órát az iskola legkiválóbb tanára tartja meg, olyan magas szinten, amitől messze elmarad a jövőbeni tanfolyam alatt zajló oktatás"- figyelmeztet Légrádi Tamás. A NYESZE által vizsgált, összesen 98 szigorú szakmai elvárásnak megfelelt (tanítás minősége, a nyelvtanulók előrehaladása, a tanár-diák beszédidő, az oktatók nyelvhelyessége és az, mennyire modernek az alkalmazott módszerek, stb.) minősített, és minőségi nyelviskolák listáját a www.nyesze.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.