Kiket kerestek a nemzetközi állásbörzén?

Vágólapra másolva!
Fiatalok Európai Állásbörzéje. Ezzel a névvel rendezett állásfórumot a múlt pénteken az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) Budapesten. A legnagyobb sláger az ausztriai munkavállalás volt, az osztrák standnál egész nap 15-20 méteres sor kígyózott. A zömében nyugat-európai munkaadók általában a vendéglátás, az építőipar, az informatika, az ipar, a kereskedelem, az egészségügy területén várták a magyar érdeklődőket. Összegzés álláskeresői szemmel.
Vágólapra másolva!

A budapesti nemzetközi állásbörze slágere egyértelműen az ausztriai munkavállalás volt. Nem meglepetés, ugyanis a rendezvény után másfél nappal, május elsején Ausztria - Németországgal együtt - feloldotta a munkaerőstopot, és magyarként munkavállalási engedély nélkül lehet állást szerezni a szomszédban.

Íme videóriportunk az ausztriai lehetőségekről:

Nem kell nyelvtudás eperszedőként

Az állásbörze másik nagy munkatípusát a szezonális munkák jelentették. A júniusban induló eperszezonra már megkezdte a toborzást a hollandiai JENS munkaközvetítő iroda. "Június elejétől keresünk eperszedőket általában 3 hónapos munkaszerződéssel holland farmerek földjeire. A gazdálkodók munkaerőigénye változatos: akadnak köztük olyanok, akik kisebb gazdaságba várnak eperszedésre munkásokat - ők megelégszenek akár egy 10-15 fős csapattal is. Emellett vannak, akik akár 40-60 fős csapat közreműködését is igénylik a munkára"- mondja Wim Jansen, a munkaközvetítő iroda vezetője.

1200 euró három hónapon át

A heti öt napon át napi 8 órában végzendő munkáért havi bruttó 1000-1200 euró (260-300 ezer forint) körüli bért kapnak a munkások, a lakhatás megszervezéséről a közvetítő iroda gondoskodik. A nyelvtudás itt kivételesen kevésbé fontos. A jó erőnlét és fizikum már annál inkább. Kötelező legalább 18 évesnek lenni a munkához. "Azért tudunk itt engedményeket tenni a nyelvtudás kapcsán, mert csoportokban történik a munkavégzés, így elég, ha a magyar csapatok kulcsemberei tudnak angolul vagy hollandul, hogy átadják az utasításokat a többieknek"- jegyzi meg Wim Jansen. Azért hozzátesszük, ritkaságnak számít, hogy külföldi munkához nem kérnek idegennyelv-tudást. Az állásexpón a JENS szakmunkásokat is toborzott. Keresnek még festőket, gipszkarton-szerelőket, kőműveseket, asztalosokat, villanyszerelőket - már amennyiben rendelkeznek releváns gyakorlattal és a munkavégzéshez szükséges angol vagy német nyelvismerettel.

"Terhelhetőek a magyarok"

A németországi, főként olasz tésztaételeket kínáló L'Osteria étteremlánc standján a német ügyvezető mellett meglepetésünkre egy magyar lány is segítségére siet az érdeklődőknek az információkkal. "Nem is gondolnád, mennyien mennének ki külföldre nyelvtudás nélkül"- summáz a hölgy. A séfeket, felszolgálókat és pultosokat kereső cég ennek dacára elégedett a magyar munkatársakkal - olyannyira, hogy korábban már több alkalommal vettek részt az EURES budapesti rendezvényein. "Szorgalmasak, terhelhetőek a magyar munkavállalók és szívesen is jönnek. Szakmai gyakorlat azért kell a pályázáshoz"- teszi hozzá a cég képviseletében Tobias Puder étteremvezető.

Takarítókat keresett a máltai reptér

A Máltai Nemzetközi Repülőtér karbantartásával megbízott Gafa Saveway Cleaning Service is munkavállalókat toborzott a pénteki expón. "Minimális szakmai tapasztalatra azért szükség van - a takarítóknak így havi 700 euró körüli bért fizetünk" - jegyezte meg a cég képviselője. Igaz, a hasonló munkakört megcélzók a május elsején teljes egészében megnyíló osztrák és német munkaerőpiaccal lényegesen jobban járhatnak - a német ajkú országokban 1000-1200 euróért láthatják el ugyanazt a feladatot.

Szlovákiába informatikusként

Bár a külföldi munkavállalásban gondolkodók célországai között még mindig jobbára az Egyesült Királyság és a szomszédos Ausztria az abszolút listavezető, alkalomadtán a szomszédos Szlovákia sem okvetlenül rossz úticél a kalandvágyóknak. Multinacionális cégnél ráadásul elég az angoltudás. A szlovákiai Eures-T Danubia mindenesetre informatikusokat toborzott a pénteki expón bruttó 1000 eurós (265 ezer forint) fizetésért. Arra a felvetésre, hogy a külföldön szerencsét próbáló informatikusoknak a felkínált összeg aligha lesz nagy vonzerő, a cég egyik képviselője a szlovákok temperamentumát hozta fel ellenérvként. "Mindenki Németországot és Ausztriát célozza meg, amikor külföldi munkalehetőséget keres, annak ellenére, hogy a németek és az osztrákok gyakran hűvös, kimért, távolságtartó emberek. Mi, szlovákok, úgy vélem, sokkal nyitottabbak vagyunk"- érvelt a munkaadó a pult túlsó oldaláról.

Takács Gabriella