Bécsben magyar informatikusként: mennyit lehet keresni?

Vágólapra másolva!
Béres László bő két éve dolgozik Bécsben informatikai mérnökként. Úgy érzi, megtalálta számítását: a hazainál háromszor többet keres, nagyszerű munkakörnyezetben dolgozik, és nincs tervei között a visszatérés. A külföldi munkát bemutató sorozatunkat vele folytatjuk.
Vágólapra másolva!

Bár Béres László villamosmérnökként az álláspiacon Magyarországon kapós szakmát tanult ki, két és fél éve Ausztriában kamatoztatja tudását. 2009 januárja óta dolgozik a világ vezető sportfogadási online portáljának bécsi székhelyén, mint "Unix-rendszermérnök".

Keveset keresnek a magyar mérnökök?

"1997-ben diplomáztam a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, és a hazai piac álláskínálatát tekintve sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy a látszat gyakran csal. Hiába van ugyanis számtalan, mérnököknek és informatikusoknak szóló állásajánlat, rendkívül versenyképesnek beharangozott fizetéssel, általában csak a cég kapujában szembesülnek a szakemberek a realitásokkal. Szemléltetésül a saját példám: a cégek gyakran kecsegtetik sok százezer forintos bruttó fizetéssel már a frissdiplomás mérnököket, informatikusokat is - eközben gyakran tapasztaltam, hogy magas szintű angoltudással, több mint 10 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött legfeljebb bruttó 500 ezer forintnál húzták meg a havi fizetés elérhető, felső határát a megpályázott állásoknál." A határon túli fizetési konstrukciók és az elérhető keresetek ennél lényegesen jobbak.

Nem akarták teljes fizetéssel bejelenteni

A magyarországi cégek hozzáállása kapcsán a másik olyan tényező, ami miatt László inkább Ausztria mellett tette le a voksát, az a munkáltatók által felkínált fizetési konstrukció és a folyamatos kiskapukeresés ténye volt. "A munkáltatók kizárólag a számukra kedvező megoldások irányába igyekeztek terelgetni a bértárgyalásokat. Teljes összegre bejelentett állásról gyakorlatilag hallani sem akartak, ehelyett állandóan kényszervállalkozásra szerettek volna rávenni, számlázással, időszakos projektekre szóló, megbízási szerződésekkel. Az utóbbi kapcsán nemcsak az ügyeskedés ténye zavart, hanem az is, hogy ezek a megbízási szerződéses együttműködések nem feltétlenül adnak lehetőséget a hosszabb távú munkakapcsolatra, miközben én lojális típus lévén, legalább 3-5 éves munkavállalást tervezek egy-egy cégnél" - mondja László. A törekvést a cég iránti lojalitásra a fiatalembernél a magánéleti vonatkozások is indokolják. "Családos emberként 3 gyermeket nevelünk a feleségemmel. Az ehhez megfelelő háttér biztosításához bizony szükség van a kiszámíthatóságra."

Egykörös kiválasztás után kapott állást

Az információ az ausztriai munkalehetőségről szakmai kapcsolatrendszerén keresztül futott be, hiszen rengeteg informatikust ismer. "Egy ismerősöm szólt még 2008 őszén, hogy lenne a cég bécsi székhelyén egy számomra is megfelelő munkalehetőség. Ekkor nem tétováztam - azonnal el is küldtem az önéletrajzomat a megadott kontaktszemélyhez." A visszajelzés nem váratott sokat magára és innentől kezdve felpörögtek az események. "Gyakorlatilag már az e-mail elküldésének hetében visszajelzett a cég HR-osztálya, így másfél hét múlva utazhattam is állásinterjúra." Lászlónak mindenesetre tetszett a kiválasztás és az interjúztatás gördülékeny lebonyolítása. "Mindössze egyetlen körre került sor. Igaz, itt a HR-vezető, a szakmai vezető, egy kolléga és a felettesem felettese előtt is meg kellett mérettetnem szakmailag és emberileg is - szerencsére jól vettem az akadályokat."

Miután a procedúra sikerrel zárult, László 2009 januárjában már bécsi munkahelyén kezdhette az évet.
"Nagyon kellemes meglepetést okozott, hogy már az első munkanapon minden fontos munkaeszközt, kódot és egyéb tudnivalót precízen előkészítettek és azonnal elérhetővé tettek a számomra. Ez a profizmus az újdonság erejével hatott rám."

Ennyivel keres többet

S hogy mennyivel keres többet? "A beszélgetésünk elején említett, bruttó 500-600 ezer forintos, hazai bérplafon háromszorosáért dolgozom, amelyet még 13-14. havi fizetés is kiegészít. Az itteni csapat sokszínű, változatos életkorú, 30-50 közötti kollégákból áll és a hangulat is mindig remek. Többekkel a privát szférában is napi szinten tartom a kapcsolatot. Szinte minden hétre jut valamilyen sportesemény, gyakran sörözünk együtt, rendszeresen összejárunk. Már arra is volt példa, hogy a csapat közös reggelivel indította a napot." Kiegyensúlyozottság jellemzi a munkanapokat is. "Heti 38 óra a törzsidő, rugalmas munkaidővel, de ezt jellemzően mindenki nagyon jól ki tudja használni. Nincs semmi stressz, hajszoltság, görcsösség, de így is mindenki remekül elvégzi a feladatát."

Megtanult németül is

A bécsi cég hivatalos nyelve egyébként az angol, a csapatot ugyanis az osztrák kollégák mellett többek közt svédek, gibraltáriak, magyarok is színesítik. Ez László szerencséje is, hiszen kiutazása előtt még csak angolul tudott jól. A cég a nyelvi képzéseket támogatja. "Ennek köszönhetően ma már egyre jobban beszélek németül, a privát kommunikáció során már szinte mindig a németet használom."

"Ahogy látom, az osztrák álláspiacon gyakorlatilag korlátlan mennyiségben keresnek .net, JAVA, Unix és Linux tesztmérnököket, emellett nagy igény mutatkozik a virtualizáció, a storage és az adatközponti szakértők iránt is."
Béres László a pozitív tapasztalatokon felbuzdulva nem zárkózik el attól sem, hogy más országokban is kipróbálja a külföldi munkavállalást. "Nagyon jól érzem magam a cégnél, így egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a cég egy másik, ugyancsak külföldi irodájában is kipróbáljam magam, ha úgy adódik."

Takács Gabriella