Az Angliában munkát vállalók fele hazatért

Vágólapra másolva!
A világgazdasági válság jelentős hatást gyakorolt a világ különböző országaiban dolgozó vendégmunkások tömegeire. A kelet-közép-európai országok 2004-es uniós csatlakozása után Nagy-Britanniában munkát kereső 1,4 millió ember közel fele hazatért, a Spanyolországban munkát vállaló románok és bolgárok száma 60 százalékkal esett vissza az idén - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Európában több százezres nagyságrendű, Ázsiában százmilliós mozgást indított el a munkafeltételek megváltozása, ugyanakkor azok a vendégmunkások is nagyon sokan vannak, akik a jobb idők reményében nem tértek vissza hazájukba - derül ki a BBC World Service és a brit Migration Policy Institute tanulmányából.

A lengyelek tömegével "menekültek" haza Angliából

A kelet-közép-európai országok 2004-es uniós csatlakozása után Nagy-Britanniában munkát kereső 1,4 millió ember közel fele hazatért, a Spanyolországban munkát vállaló románok és bolgárok száma 60 százalékkal esett vissza az idén az egy évvel korábbihoz képest. Ezt szakértők részben a munkalehetőségek csökkenésével, részben azzal magyarázzák, hogy saját országukat - elsősorban Lengyelországot - kevésbé sújtotta a válság. Emellett az unió szabad munkaerőpiaca lehetővé teszi számukra, hogy a recesszió elmúltával minden további nélkül visszatérhessenek.
Mexikóból 2004-2005-ben még 653 ezren mentek át dolgozni az USA-ba, míg a 2009 márciusát megelőző 12 hónapban már csak 175 ezren, ugyanakkor az igazán drámai migráció Kínán belül figyelhető meg, ahol az ország belső területeiről 140 millió ember kelt útra.