Milliós fizetés várja a magyar orvosokat külföldön

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem mennek a magyar orvosok tömegével Nyugat-Európába, ám néhány év múlva változhat a helyzet. Az orvostanhallgatók közül egyre többen kacsingatnak külföldre. Becslések szerint minden tizedik frissdiplomás Nyugat-Európában vagy Skandináviában fog elkezdeni dolgozni. A kijutás három-hat hónap alatt elintézhető, a fizetés pedig meghaladja a havik egymillió forintot.
Vágólapra másolva!

Bár már a 2004-es uniós csatlakozás idején jelezték, mégsem indultak el a magyar orvosok tömegével Nyugat-Európába munkát vállalni. A Magyar Orvosi Kamara szerint jelenleg 36 ezer orvosunkból összesen 2600 vállal munkát külföldön. Az orvosok, ápolók Angliába közvetítésével foglalkozó A-Team Hungary-n keresztül 120 magyar egészségügyi dolgozó jutott ki az EU-csatlakozás óta - ráadásul körülbelül 50 százalékuk már haza is tért.

A család miatt maradnak

"Sokan útközben gondolják meg magukat. Az első előadásra eljönnek, majd elvesztik lelkesedésüket. Vannak, akik elégtelen nyelvtudásuk miatt gondolják meg magukat, de jellemző a családi kötelékek miatti hezitálás és visszalépés is" - avatott be az okokba Aszalós Zoltán, az A-Team ügyvezetője. "Akik itthon maradnak, azok elsősorban a családjuk, a barátaik, és az ismeretlentől való félelem miatt döntenek így" - mondta el Végvári Tamás, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Végvári Tamás azonban hozzátette: ez a jövőben változhat, hiszen meglátása szerint a hallgatók nagy része már tudatosan készül a külföldi pályára. "A fiatalok el akarnak menni, hogy valamelyik EU-tagállamban kamatoztathassák tudásukat" - figyelmeztetett.

10 százalék vélhetően elmegy

Ezt egyébként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és Magyar Rezidens Szövetség felmérése is megerősítette. A kutatók a tavalyi évben közel 400 első éves orvostanhallgató migrációs szándékát mérték fel. Az általános orvosi képzésben résztvevők 75 százaléka mondta azt, hogy tervezi a külföldi munkavállalást. Igaz az is, hogy a tervezés és a kiutazás között van különbség. Mégis: a felmérést készítők úgy vélik, hogy végül a diplomát szerzők tizede folytatja majd tovább külföldön.

Nettó egymillió feletti fizetések

A külföldi munkavállalás iránti érdeklődés a fizetések közötti különbség ismeretében nem meglepő. Magyarországon az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az általános orvosok havi keresete bruttó 250 ezer forint, a szakorvosok pedig bruttó 340 ezer forintot keresnek. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban nettó 1,5 millió forintot, Svédországban pedig közel nettó 1 millió forintot tehetnek zsebre. Bár a megélhetési költségek mindkét országban magasabbak, még így is jobban járnak az orvosok, mintha itthon maradnának. Ráadásul kereslet is van irántuk, a két tagállamban már-már kritikus méreteket öltött az orvoshiány.

A pszichológusok és háziorvosok keresettek

Nagy-Britanniában elsősorban a fiatal, sebészeti tapasztalatokkal rendelkező orvosok, illetve a radiológusok és a patológusok helyezkedhetnek el könnyen. Őket vidéki elit magánkórházakban tudják elhelyezni a közvetítők. Svédországba pedig pszichiátereket és háziorvosokat várnak. "A magyarokra elsősorban a szaktudásuk miatt van igény, de azért is számítanak keresettnek, mert magas szinten és viszonylag rövid idő alatt el tudják sajátítani a nyelvet" - magyarázta Csorba Enikő.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kijutás nem nevezhető egyszerűnek, és rövidnek sem. A Nagy-Britanniába készülőknek minimum 3 hónapos, a Svédországba vágyóknak pedig 6 hónapos a procedúra.