Dániában is kizsákmányolják a kelet-európai munkavállalókat

Vágólapra másolva!
Anglia és Írország után most Dániából érkeznek olyan beszámolók, amelyek a kelet-európai munkavállalók kizsákmányolásáról szólnak. A dolgozókat 60-70 órát dolgoztatják, ráadásul bérük kétharmadát is levonják a szállásért, étkezésért - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Dánia Nagy-Britanniához és Írországhoz hasonlóan teljesen megszüntette a kelet-európaiakkal szembeni munkaerő-piaci korlátozásokat, emellett előírta, hogy a magyarok, lengyelek vagy baltiak sem kereshetnek kevesebbet a dán kollektív szerződésekben szereplő órabérnél. A Die Presse tudósítása szerint azonban a legtöbb vendégmunkást foglalkoztató építőiparban bevett gyakorlat, hogy a papíron 20-30 eurónak megfelelő órabér nagy részét - átlagosan kétharmadát - szállás, ellátás és közlekedés címén levonják a dolgozóktól. Ennek fejében zsúfolt, lerobbant lakásokban, pincékben vagy akár az építési területen lévő konténerekben helyezik el a munkásokat, és előfordul, hogy egy kempingágyért havi ezer eurót számítanak fel.

Heti 60-70 óra munka túlóradíj nélkül

Az is bevett gyakorlat, hogy az előírt 37 helyett hetente 60-70 órát dolgoztatják a keletieket, természetesen egyetlen korona túlóradíj nélkül - írja a Világgazdaság. A dán építőipari szövetség ugyan kizárással fenyegette meg a vendégmunkásokat kizsákmányoló cégeket, ám a gyakorlatban nehéz őket tetten érni: sokszor alvállalkozókat bíznak meg a kelet-európaiak beszervezésével, így az építőipari cég közvetlenül nem vonható felelősségre az embertelen viszonyokért. A probléma súlyát érzékelteti, hogy a hivatalos adatok szerint 11 ezer kelet-közép-európai vendégmunkás dolgozik Dániában, de szakértők ennek kétszeresére teszik az engedély nélkül foglalkoztatottakat, akik elvben sem hivatkozhatnak a dán bérszabályokra.

Nemcsak Dániában, Nagy-Britanniában, Írországban is történnek hasonló kizsákmányolások. A londoni magyar konzulátus az utóbbi hónapokban több olyan esetről is értesült, amikor soha nem teljesített ígéretekkel kétkezi munkásokat és prostituáltként foglalkoztatott nőket csaltak a szigetországba magyar közvetítők. Nemrég pedig a Külügyminisztérium közleményben hívta fel a figyelmet az interneten terjesztett, Írországba szóló hamis állásajánlatok veszélyeire.