Jöhet az ezer eurós osztrák minimálbér

Vágólapra másolva!
Belátható időn belül megállapodás születhet az osztrák minimálbéremelésről. A tervezett lépés legalább húszezer munkavállalót érinthet -írja a Die Presse.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) és a szakszervezeti szövetségek között még a nyár előtt megállapodás születhet a minimálbér havi 1000 euróra (átlagosan mintegy 250 ezer forintnak megfelelő összegre) emeléséről. A terv megvalósítását a szociális partnerek egyelőre két lépésben tartják lehetségesnek. A havi 1000 eurós minimálbért a kollektív szerződések alapján jelenleg is 900 euró feletti bért garantáló szakmákban 2008 elejétől, az ennél alacsonyabb bérek esetén pedig egy évvel később vezetnék be.

Jól jöhet az Ausztriában dolgozó magyaroknak

A Világgazdaság által idézett írás szerint a szakszervezeti szövetségek számára az "szabad foglakozásúak" helyzete kérdéses: a fogorvosi rendelőkben gyakornokoskodók és az ügyvédi irodák jelenlegi minimálbére nem éri el az ezer eurós határt. Az intézkedés Ausztriában korántsem népjóléti kérdés: az osztrák szakszervezeti szövetség, az OGB felmérése szerint a teljes állásban dolgozók közül 20 ezren kapnak a tervezett minimálbérnél kevesebbet. A legálisan külföldön dolgozó magyarokat viszont szerencsésen érintheti ez a változás...