Nyílik az olasz álláspiac (3) - pályázás, keresett szakemberek, munkaidő

Vágólapra másolva!
A magyar munkavállalóknak a legnagyobb esélye az északi városokban - Milánó, Torinó, Firenze -, az iparágak közül az idegenforgalomban, az IT-ben és az egészségügyben kínálkozik. Megbízható olasztudás nélkül csak Dél-Tirolban érdemes próbálkozni, ahol nagy számú a német ajkú lakosság. Többek között ez derül ki a közeli olasz álláspiaci nyitás apropóján készített körképünk harmadik részből.
Vágólapra másolva!

Az olasz álláspiac kétarcú, nagyon erős észak-déli választóvonallal. Az országos munkanélküliségi ráta az Eurostat 2005 végi adati szerint 7,7 százalék, fél százalékkal magasabb a magyarnál, kevéssel az európai átlag alatti. Az átlag azonban nagy regionális különbségeket fed el: Míg északon 3-4 százalékos az állástalanok aránya - sőt bizonyos ágazatok munkaerő-hiánnyal küzdenek- addig a déli tartományokban húsz százalék körüli. Ennek megfelelően a legtöbb álláslehetőség a külföldiek előtt Észak-Olaszország városaiban - Torinóban, Milánóban, Firenzében, Bolognában - és a fővárosban, Rómában kínálkozik.

Jó esélyek IT-ben, idegenforgalomban

Elsősorban az információtechnológia, a betegellátás, az idegenforgalom teremt munkalehetőséget a külföldieknek. Milánóban például nagyon sok család keres baby-sitterkeket. A turisták által látogatott helyeken májustól októberig pedig mindig igény mutatkozik szakácsokra, pincérekre, turistaszórakoztató animátorokra.

Ápolóként havi 400 ezer forint az alapfizetés

Keresettek az ápolók is. Az ő közvetítésükkel foglalkozik Fehér Kinga, az olasz tulajdonú Ali Munkaerőközvetítő Kft. magyarországi képviselője. "Elsősorban az észak-olaszországi városokban - Firenze, Velence, Padova, Milano, Bologna - mutatkozik igény diplomás és szakképzett ápolók iránt", mondja.
A jelentkezőket idősek otthonába, rehabilitációs központokba, kórházakba helyezik el. A havi alapkereset pótlékok nélkül bruttó 1400-1700 euró között mozog.

Közel négy hónap a kijutás ápolóként

Hogy miként lehet kijutni Olaszországba ápolóként? "A pályázókat az írásbeli pályázat beadása után személyes beszélgetésre hívjuk, ahol felmérjük igényeiket és megismertetjük a lehetőségekkel. Ha a bizonyítványokkal igazolt végzettség megfelelő és a kommunikációképes nyelvtudással sincs gond, akkor eddig 2 hónapba telt a bizonyítványok elismertetése, és további másfélbe a munkavállalási engedély megszerzése. Ha a jövőben nem lesz szükség munkavállalási engedélyre, akkor rövidülhet a magyar munkavállalók kijutása", jegyzi meg Fehér Kinga.

A HR-szakember úgy látja, a magyar ápolók kimenetelében csak részben játszik szerepet a hazainál magasabb kereset, ugyanis Angliában többet kapnak az egészségügyi dolgozók. A dél-európai kultúra, a mediterrán klíma, a földrajzi közelség Magyarországhoz szintén vonzó tényezőnek számít.

Az olasztudás csak Dél-Tirolban váltható ki némettel

Az olaszországi érvényesüléshez elengedhetetlen a helyi nyelv ismerete, ugyanis az olaszok nem angoltudásukról híresek...
"Azok számára tudunk gyorsan munkát biztosítani, akik a legrövidebb idő alatt sajátítják el a nyelvet, vagy már rendelkeznek eleve nyelvismerettel. A tudás javításához szervezünk nyelvkurzusokat is", teszi hozzá Fehér Kinga.

Szakácsot, titkárnőt, könyvelőt keresnek az európai portálon

Minimális olasz és megbízható némettudással csupán Trentino-Dél-Tirol tartományban lehet boldogulni. Ezen belül is elsősorban Bolzano környékén az idegenforgalomban. Az EURES-en, az Európai Unió mobilitási portálján, több tucat dél-tiroli állásajánlat található, ahol a jó némettudás belépő az álláshoz. Bolzanóba például segédszakácsot, bárost, baby sittert, könyvelőt, titkárnőt, call centerest, szállítmányozási munkatársat keresnek. Titkárnőként 1000-1300 euró, szállítmányozóként 1100-1200 eurót kínálnak.

Pályázás: amerikai típusú önéletrajzzal

Az általunk megkérdezett szakértők szerint az olaszországi pályázás nem tér el a magyarországitól. Kísérőlevélből (lettera di accompagnamento al curriculum) és önéletrajzból (curriculum vitae) áll. Fényképet általában nem kérnek, referenciát pedig csak kérésre kell küldeni.
"Egyszerű, amerikai típusú önéletrajzot szoktunk készíttetni a páylázókkal, a kórházakat főleg a munkában végzett feladatok érdeklik, tehát azt kell részletesen ismertetni", erősítette meg Fehér Kinga. Az egészségügyben kért önéletrajz a következőképpen épül fel: személyes adatok, iskolai végzettség, munkatapasztalat (kórház neve, osztály, beosztás, feladatkörök részletesen kifejtve), egyéb képesítések, idegen nyelvek, hobbi, érdeklődési kör.

Munkaidő: kisebb cégeknél általános a déli leállás

Olaszországban a heti munkaidő nem tér el a magyarországitól: 36-40 - de legfeljebb 48 - órát dolgoznak, 25-30 szabad nap jár évente, amihez 15 ünnepnap adódik hozzá.
Főleg kisebb cégeknél jellemző a dél körüli leállás, a szieszta. Általában 12 körül zárnak a kisebb üzletek, butikok, irodák, és délután 3-4 nyitnak újra.

Karácsony Zoltán