A munka világa Spanyolországban - egy ott élő magyar szemével

Vágólapra másolva!
Szentgyörgyi Ágnes 4 éve él és dolgozik a munkaerőpiacát május elsejétől a magyar munkavállalók előtt is megnyitó Spanyolországban. Angoltanárként kezdte, jelenleg adminisztratív munkatárs egy multinacionális cégnél. Többek között elmondta: a magasabb bérek reményében nem érdemes a hispániai országot választani, ugyanis látványos különbség nem figyelhető meg.
Vágólapra másolva!

"28 éves vagyok, két bölcsészdiplomám van, angol és holland nyelvekből. Az egyetem alatt Budapesten különböző nyelviskolákban dolgoztam tanárként. Spanyolországba a férjem miatt költöztünk ki. A párom spanyol és mivel nem beszél magyarul, Magyarországon elég nehéz lett volna munkát találnia.

Spanyolországban 2002 óta élünk. 3 évig Murciában laktunk, 2004-ben költöztünk Madridba. Murciában angoltanárként dolgoztam, jelenleg pedig adminisztrációs munkakörben tevékenykedem egy multinacionális cég ügyfélszolgálati centrumában.

A munkáltatók egy héten belül jelentkeznek

Állásaim felkutatása és elnyerése viszonylag rövid időt ölelt fel, a kiválasztási procedúra ugyanis kissé másként zajlik itt Spanyolországban, mint otthon. Internetes álláskeresés esetén például az adott állásportálon való regisztráció után a munkáltatók azonnal jelentkeznek - ha a megfelelőnek tartják a jelölt önéletrajzában leírtakat. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ha az adott cég képviselője nem jelentkezik a regisztrálást követő egy héten belül, akkor valószínűleg nem is fog: mással töltötte be az állást. A munkáltató egyébként rögtön az első hívás során felteszi a kérdést: megfelel-e az általuk kínált bér. Amennyiben nem, akkor be sem hívják interjúra a pályázót.

Egy körös a kiválasztási folyamat

Spanyolországban a hazai "szokásokkal" ellentétben nem jellemző a több körös kiválasztás sem. A megfelelő jelölteknek legtöbbször már az első személyes találkozás után felajánlják az állást. Emellett az interjúkra sem kell "kiöltözni": öltöny, nyakkendő, kosztüm nem szükséges. Kivételt talán csak az értékesítői állások jelentenek.

Az építő- és vendéglátóiparban vannak lehetőségek

Az országban dolgozni szándékozóknak egyébként nem árt tudniuk, hogy jelenleg a gazdaság húzóágazata az építőipar - e szektorban mindig szükség van szakmailag képzett emberekre. Emellett - elsősorban nyáron - a vendéglátóiparban könnyű munkát találni - de ehhez szükséges a spanyol nyelv és más nyelvek magas fokú ismerete, csakúgy, mint a szellemi munkák elnyeréséhez. Tapasztalataim szerint a spanyol nyelv elsajátításához anyanyelvi környezetben legalább másfél év szükséges.