Keresik a magyar idénymunkásokat Dániába, Hollandiába

Vágólapra másolva!
Már csak néhány hét és itt a nyugat-európai szezonmunkák időszaka. Hamarosan kelet-európai munkavállalók ezrei indulhatnak útnak a nyugati gazdaságokba epret, málnát, borsót és sütőtököt, kukoricát szüretelni vagy épp tulipánültetvényeket gyomlálni. Mennyit kereshetnek? Dániai és hollandiai szezonális munkákra toborzó rendezvényen jártunk Budapesten.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a budapesti Arany10 Művelődési Házban holland és dán munkaközvetítők tartottak tájékoztató előadásokat az ottani nyári mezőgazdasági szezonmunka-lehetőségekről. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar hálózatának rendezvényén megtudtuk, a toborzó szervezetek 200-300 fő felvételével számolnak. Érdeklődőből mindenesetre nincs hiány: a délelőtti kezdésre megtelt a művelődési ház.

Ki és miért menne?

Közéjük tartozik Péter is. A fiatalember 7 évet dolgozott látszerészként, ám már huzamosabb ideje munkanélküli. Úgy érzi, a hazai munkaerőpiac nem nagyon kínál neki való állásokat. "Jelentkeztem már pár helyre, de alig kaptam visszajelzést. Ha meg igen, akkor szánalmas fizetéseket ajánlanak, bruttó 150 ezer forintokat, amire hosszú távon nem lehet építeni. A skandináv országok viszont régóta vonzanak - egyrészt az életszínvonal, másrészt a táj miatt is, úgyhogy én biztos megpróbálom megragadni valamelyik lehetőséget"- avat be terveibe. Csaba már egész más motivációval van itt: a 30 éves fiatalember agráregyetemen tanul és a nyári munkát kiváló szakmai tapasztalatszerzési lehetőségnek tartja. Igaz, 10 évig szakácskodott és angolul is jól beszél, mégsem a vedéglátásban keres külföldi munkalehetőséget. "Anglia piaca telített a szakmabeliekkel" - foglalja össze tapasztalatait.

Éjszakázás sátrakban, főzés az ültetvény mellett

Elsőként a dániai munkalehetőségeket járja körül Jorgen Uldall-Ekman, a Seasonal Work In Denmark tanácsadója. Előadását stílusosan prezentációval is kíséri: a képernyőn illusztrációként jönnek sorban a zöldséget és gyümölcsöt szedő, válogató munkások, a szorgos kezek, az üvegházak, a végeláthatatlan ültetvények. Uldall-Ekman nem árul zsákbamacskát: már az elején leszögezi, hogy a végzettség nem fontos, de komoly fizikai erőnlétet igénylő munkáról van szó. A lehetőség vállalkozó szelleműeknek és az átmeneti nomád életformát is jól tűrőknek való igazán. A munkások az általában 4-12 hétre szóló szerződések ideje alatt sátrakban laknak és a főzést is a helyszínen kell majd megoldaniuk. A dán gazdaságokban többnyire epret, málnát, borsót, sütőtököt és kukoricát - utóbbi a legnépszerűbb az idénymunkára vadászók körében - szednek a vendégmunkások, jellemzően 16-17 eurós (körülbelül 5 ezer forint) órabérért. A vonzó munkabér azért teljesítményhez is kötött - ezért az összegért meghatározott termésmennyiséget kell szedni.

Hollandia: gyomlálás hason fekve modern eszközön

Ennél lényegesen kedvezőbb lakhatási feltételeket kínál, de ugyancsak nagy fizikai kihívást jelent a hollandiai AB Job Service által kínált munkalehetőség. Az ügynökség holland tulipánültetvények gyomlálására keres 50 magyar, angolul vagy németül legalább kommunikációs szinten beszélő munkatársat a nyárra - köztük néhány jogosítvánnyal rendelkezőt is, mert a cég így oldja meg egy-egy csapat kiszállítását a munkavégzés helyszínére. A munka csak látszólag egyszerű: a gyomlálóknak egész nap egy speciális, ergonomikus kialakítású ágyon, hason fekve kell bíbelődniük a tulipánokkal. "A munka monoton, de fülhallgatóval nyugodtan lehet közben zenét is hallgatni"- magyarázza Benno Schotanus, a cég igazgatója.

Heti nettó 70 ezer forint a fizetség

A szezonális munkások elhelyezésére itt már 150 embert befogadó, 40 szobás szállásokon kerül sor. Egy-egy szobán 3-4 ember osztozhat, 4-6 főre jut 1 közös mosókonyha, fürdőszoba és konyha. "Nem éppen luxuskategóriás, de rendezett, kulturált szállás"- mondja Schotanus. A szezonális munkások átszámítva nettó 70 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak egy hétre - ebből a szállás levonása után 40 ezer forint körüli összeg takarítható meg hetente,"egy kis odafigyeléssel, átgondolt, visszafogott életvitellel"- teszi hozzá az AB Job Service igazgatója. Az állásra a cég weboldalán lehet jelentkezni. A szezonális munkások egyébként a harmadik hét letelte után kapnak először fizetést. "Úgy látom, nem nagyon lehet majd jönni-menni, pénzt költeni, ha szeretnénk valamennyit félre is tenni"- suttogja társának az előadás közben az egyik érdeklődő.

Bölcsész diplomával menne gyomlálni

A prezentációk után aztán méteres sorok kígyóznak a művelődési központ földszintjén, hosszas várakozásra számíthatnak a munkák iránt érdeklődők. "A dániai mindenképp érdekel, de látom, sokan vannak"- mondja a toborzási napon szintén érdeklődő Zita. A hölgy német szakot végzett bölcsész. Korábban fordítóként dolgozott - ám egy ideje nem talál megfelelő állást, úgyhogy értékesítőként próbálkozik, egyelőre kevesebb, mint több sikerrel. A külföldi munkavállalás sem ismeretlen előtte. Tavaly Kölnben dolgozott egy panzióban mindenesként. A szobalányi, a recepciós és az adminisztratív feladatok is rá hárultak-emellett bevásárolt, de még a tulajdonos családjának leveleivel is ő rohangált a postára. Végül a szobalányi feladatok fogtak ki rajta - kolléganője rövidebb idő alatt takarította ki a panzió 11 szobáját, így a tulajdonos inkább őt véglegesítette az állásában, Zitának mennie kellett. "Itthon kevés lehetőség van: ha már így áll a dolog, inkább megyek gyomlálni Dániába"- magyarázza.

Takács Gabriella