Kevesebb munkaadó tervez elbocsátást

Vágólapra másolva!
Csökkent az elbocsátással kalkuláló vállalatok száma a Manpower 750 munkaadó megkérdezésével készült felmérése szerint. Míg egy negyedévvel ezelőtt 22 százalékkal több cég tervezett leépítést mint bővülést, mostanra a kettő különbözete 3 százalékpontra apadt. 14 százalék felvenne új dolgozókat, 17 százalék elbocsátással kalkulál, míg 66 százalék nem tervez változtatást.
Vágólapra másolva!

Kiugróan magas a felvételi kedv (11%) a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, ahol az előző negyedévben még negatív tartományban (-5%) állt a mutató.

Szintén többen vannak a bővüléssel számolók a vendéglátásban (plusz 10 százalék). Az előző negyedévhez képest, amikor a mutató mínusz 22 százalékon állt, ez az ágazat produkálta a legnagyobb, összesen 32 százalékpontos növekedést. Bár ebben az iparágban a felvételi kedvet mindig is erősen befolyásolták a szezonális tényezők, az optimizmus figyelemre méltó, hiszen nem csak az előző negyedévhez képest, de év/év alapon is kiugróan magas, 11 százalékpontos a növekedés. Valamelyest javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelem területén is, a 7 százalékpontos erősödés ellenére azonban még mindig nem sikerült kitörni a negatív tartományból: a mutató jelenleg mínusz 10 százalékon áll.

A gyártó cégek még keresik magukat

A tavalyi évben azok voltak a legkönnyebb helyzetben, akik a gyártás területén kerestek munkát, hiszen a mutató egész évben a pozitív tartományban mozgott. 2012 első negyedévében azonban mínusz 6 százalékra zuhant, ahonnan mostanra sikerült visszakapaszkodnia plusz 6-ra. Ez azonban még mindig elmarad a tavaly ilyenkor mért plusz 12 százaléktól. Érdekesség, a legnagyobb mozgás ezen a területen tapasztalható: a megkérdezett munkaadók csaknem negyede (23%) tervez munkaerő felvételt, és 17 százaléka elbocsátást. Ugyancsak pozitívba fordultak a várakozások a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, ahol az első negyedévi mínusz 4 százalékról plusz 4 százalékra erősödött a mutató.

Mélyponton a közszféra: csak leépítenek?

Az év eleje rekord mélység után csaknem valamennyi szektorban javultak a kilátások. A kivétel csupán a köz- és szociális szféra, ahol a korábbi mínusz 7 százalékról mínusz 18 százalékra csökkent a mutató értéke, ami a felmérés történetében a legalacsonyabb érték. Az előző év azonos időszakához képest is itt a legnagyobb a visszaesés, összesen 22 százalékpontos.

A legjobb a helyzet a Nyugat-Dunántúlon

Regionális összehasonlításban a nyugat-dunántúli munkakeresők vannak a legjobb helyzetben: itt 8 százalékonon áll a mutató. Budapesten mínusz négy százalékot mértek a felmérés készítői tehát többen vannak a leépítők, mint a bővülők. A csökkenés oka feltehetően az, hogy a köz- és szociális szférában tervezett elbocsátások alapvetően a fővárosi munkahelyeket érintenek. A jelenlegi felmérés szerint a Dél-Alföldön a legrosszabbak a kilátások (mínusz 14 százalék). Az előző negyedévben a Dél-Dunántúl volt a sereghajtó mínusz 26 százalékkal, negyedéves alapon viszont itt a legnagyobb a növekedés, 19 százalékpont, így most a mutató értéke mínusz 7.