Magyar Nemzet: Nem vesznek fel gyest a képviselőnők

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 15 évben egy képviselő sem igényelte a gyes vagy a gyed folyósítását - írja a Magyar Nemzet a parlament sajtóirodájára hivatkozva. A közszolgálati dolgozók szakszervezete szerint a kötetlen munkaidő teszi lehetővé a képviselők számára a teljes fizetés felvételét.
Vágólapra másolva!

A Munka törvénykönyve szerint a gyereket nevelő kismamák két évig jogosultak a gyedre, ami a fizetés hetven százaléka, de legfeljebb bruttó 109 ezer forint. A gyerek kétéves kora után ezt felváltja a gyes, amelynek összege jelenleg 28 500 forint. Az országgyűlési képviselőkre azonban nem a Munka törvénykönyve, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik, amelyben nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki gyesen, és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek.

A Magyar Nemzetnek az igazságügyért felelős államtitkárság azt mondta: a vonatkozó rendelkezések alapján az országgyűlési képviselő jogállását nem befolyásolja, ha az illető gyermeket vállal. A képviselő javadalmazását a jogállása miatt nem érintheti a gyerekvállalás, mondván, a képviselő azért kapja a fizetését, mert megbízatása fennáll, de el kell látnia az azzal kapcsolatos kötelezettségeit is. Ha ezt teljesíteni kívánja, sem gyedben, sem gyesben nem részesülhet. Ha a képviselő a napirendben előre feltüntetett szavazások több mint egyharmadán nem vesz részt, fizetésének egy részét megvonhatják.

Az államtitkárság azt is mondta a lapnak, hogy a hatályos alkotmány és a 2012 januárjában hatályba lépő alaptörvény is rögzíti: a képviselő lemondhat megbízatásáról, ha nem képes, vagy nem kívánja a megbízatásával összefüggő kötelezettségeit teljesíteni. Az alaptörvény továbbá a képviselői megbízatás megszűnéseként rögzíti, ha az illető egy éven keresztül nem vesz részt az országgyűlés munkájában.

"Nincs olyan jogi szabályozás, mely feketén-fehéren kimondaná, hogy a képviselők gyes helyett teljes fizetést kapnak, azonban a gyakorlat ezt lehetővé teszi" - mondta a lapnak a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Fehér József szerint kötetlen munkaidőről van szó, mert nem kötelezi törvény őket arra, hogy bejárjanak a munkahelyükre. A főtitkár úgy véli, a "szabályozás elgondolkodtató", de a gyakorlatot kell alapul venni, mely szerint a parlamentben kevés a női képviselő, a lehetséges szülések száma pedig elenyésző.