Jövőre főként a szakképzettséget igénylő pozíciókban bővítenek a cégek

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint jövőre a hazai cégek közül 15 százalékkal többen terveznek létszámbővítést, mint csökkentést. Átlag felett alakulhat a szakképzettek és a diplomások iránti kereslet növekedése, a nem diplomás szellemi munkakörök esetében azonban visszafogottabbak a cégek létszámbővítési tervei.
Vágólapra másolva!

"Pozitív tendenciák mutatkoznak a munkaerőpiacon, az üzleti szektor túljutott a válságon, amit mutat az is, hogy 2011-ben 15 százalékkal többen terveznek létszámbővítést, mint csökkentést" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete munkaerő-piaci felmérést készített ősszel, melynek során több mint 7000 céget kérdeztek meg foglalkoztatási terveikről. Eszerint az exportra termelő, többnyire külföldi tulajdonú cégek a legoptimistábbak, de létszámbővítés várható a kis- és középvállalkozói szektorban is.

A felmérés szerint a szakképzettek és a diplomások iránti kereslet növekszik leginkább jövőre. A szakképzettek esetében a létszámfelvételt tervező cégek aránya 16 százalékkal, míg a diplomások esetében 12 százalékkal haladja meg a létszámcsökkentést tervezőkét.

A nem diplomás szellemi és szakképzetlen fizikai munkakörök esetében visszafogottabbak a cégek tervei, mindössze egy százalékpontos bővítés várható.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új Széchenyi Terv pályázatainál is fontos szempont lesz a munkahelyteremtés. Hozzátette, hogy a Társadalmi Megújulási Operatív Programban továbbra is lesznek források a foglalkoztathatóság, az elhelyezkedés esélyeinek javítására.