A nők vezető pozíciókban is kevesebbet keresnek

Vágólapra másolva!
Nagyok a különbségek a két nem fizetései között Magyarországon, főként a felsőbb beosztásúaknál. A férfiak bónuszának például alig a felét kapják a hasonló munkakörben dolgozó nők.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az alapbérük alacsonyabb a nőknek, hanem még vezetőként is kevesebbet kapnak, mint férfi kollégáik - derül ki a Hay Group Magyarország legfrissebb, 2010-es adatokon alapuló felméréséből, amelyet a Világgazdaság ismertet.

Még a szerződésekben rögzített - ezért a diszkriminációnak kevesebb teret hagyó - alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött. Az elemzés szerint a nők átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékát vihették haza az idén. A különbség felsővezetői szinten magasabb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak.

Az elmaradás sokkal jelentősebb a vezetői megítéléstől függő bónuszokat tekintve: a nőknek juttatott teljesítményalapú kifizetések átlagosan 23 százalékkal alacsonyabbak a férfiakénál, a felsővezetői posztokban a különbség pedig már 51 százalékos.

A nőknek egy szint után nincs tovább

Ugyanez jellemző az éves szinten előre meghatározott célprémiumokat tekintve is - derül ki a kutatásról kiadott jelentésből. A topmenedzser nők esetében a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze a férfiak bónuszainak 46 százalékát kapják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó hölgyek nagyjából a férfiak célprémiumainak a 87 százalékát remélhetik.

A nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, a felmérés eredményei alapján az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg a vállalati ranglétrán felfelé haladva: a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív, illetve az alsóbb szintű szakértői pozíciókban törik meg. "Még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk" - kommentálta az eredményeket Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője.