Tulajdonrésszel motiválható igazán a dolgozó

Vágólapra másolva!
Négyből három munkavállaló állítja, produktívabb lenne a munkájában, ha tulajdonrészt kapna a vállalatban, ahol dolgozik, vagy részesedne annak nyereségéből - ez derül ki a világ egyik vezető munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégének számító Kelly Services legújabb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index kutatás részei, amely mintegy 134.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük több mint 5000 magyar munkavállalóét.

Nagyobb figyelmet akarnak az egészségvédelemre

A felmérésben résztvevők 43 százaléka dolgozik jelenleg olyan konstrukcióban, ahol jövedelmük egy része különféle teljesítménycélokhoz kötött. A 30-47 év közöttieknél jellemzőbb a teljesítményalapú bérezés, mint a 48 évnél idősebb illetve a 30 év alattiak körében. A teljesítményhez kötött javadalmazásban nem részesülők 42 százaléka állítja azonban, hogy produktívabban dolgozna, ha keresete meghatározott teljesítménycélok elérésétől függene.

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy a munkavállalók határozottan támogatnák, ha a munkaadók nagyobb szerepet vállalnának dolgozóik egészségének megőrzésében illetve javításában. A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a munkáltatónak ösztönöznie kellene dolgozóit, hogy egészségesebb életmódra térjenek át, például szokjanak le a dohányzásról, fogyjanak le vagy tornázzanak rendszeresen.

A munkavállalói juttatások témakörével foglalkozó felmérés további magyarországi eredményei:

• A válaszadók 71 százaléka állítja, motiváltabb lenne, ha osztalékot kapna vagy résztulajdonos lenne a vállalatban; a férfiak vonzóbbnak tartják ezt a lehetőséget, mint a nők.
• A teljesítményalapú bérezés a pénzügyi szolgáltatások, az üzleti szolgáltatások, a gépipar valamint a gyártás területén a legelterjedtebb.
• A fizetéstől eltekintve a legtöbbre becsült juttatások a rugalmas munkaidő, a cégautó vagy gépkocsi-költségtérítés, a képzés és az egészségügyi juttatások.
• A felmérés résztvevőinek 94 százaléka állítja, hogy a munkáltató által biztosított egészségügyi kezdeményezéseknek a munkavállalói juttatáscsomag részét kellene képezniük.
• A munkáltatók által nyújtott legvonzóbb egészségügyi juttatás az egészségbiztosítás, ezt követi a sport bérlet vagy kedvezmény lehetősége, a dohányfüst-mentes környezet és a közös mozgási lehetőség illetve programok biztosítása.