Januárban 26 ezer állást nem tudtak betölteni

Vágólapra másolva!
30 ezer új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez januárban, duplaannyit, mint 2009 decemberében - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) jelentéséből. A januári növekedésben a szakértők szerint kiemelt szerepet játszik a támogatott közmunkaprogramok beindítása. Hiába sok az álláskereső, 26 ezer állást nem tudtak betölteni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A 10 ezer nem támogatott állásból a legtöbbet Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kínálták a munkáltatók. A húszezer támogatott álláshely közül januárban a legtöbbet azokban a régiókban kínálták, ahol a legnagyobb volt a regisztrált álláskeresők száma, így az új állásbejelentések több mint a felét az Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régióban regisztrálták.

Az Út a munkához program keretében 4500 fő részére kínáltak közcélú foglalkoztatási lehetőséget, míg a hónap folyamán összesen 40 ezer állást lehetett volna kiközvetíteni. Ennek ellenére a januári zárónapig 26 ezer maradt betöltetlen.

Több az álláskereső

Pedig álláskeresőből nincs hiány. a nyilvántartott álláskeresők száma a januári zárónapon 653 ezer fő volt, 48,5 ezerrel több, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 28,3 százalékos volt, ez a néhány hónapja tartó mérséklődő növekedési ütem után ismét emelkedést jelez.