Döcög a szabadság kiadása

Vágólapra másolva!
Magyarország nem áll rossszul a munkavállalók éves szabadságának tekintetében európai összehasonlításban. Árnyalja a képet, hogy sok munkaadó csak papíron adja a szabadság egészét - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Míg Európában a legtöbb, törvényileg előírt alapszabadsággal - 30 nappal - Finnország vezet, Magyarország Nagy-Britanniát, Görögországot, Ausztriát, Svédországot és Spanyolországot maga elé engedve a 7. helyezett a maga 20 napjával. Ehhez nálunk - csakúgy, mint például a finneknél - tíz ünnepnap is társul.

Az uniós jogszabályok szerint a dolgozóknak legalább 20 nap fizetett szabadság jár a munkaszüneti napokon felül, amitől a tagországok felfelé eltérhetnek. Magyarországon életkor szerint állapítják meg a szabadságot: 25 éves korig 20 pihenőnap, utána háromévente plusz egy nap jár. Negyvenöt év felett összesen 30 szabadnap illeti meg a munkavállalót - ez a maximum.

A leggyakoribb szabálytalanságok

A szabadságkiadás gyakorlatát az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség rendszeresen ellenőrzi. A felügyelők a leggyakrabban azzal a szabálytalansággal találkoznak, hogy a munkáltató papíron kiírja ugyan a szabadságot, alkalmazottja azonban dolgozik. A ki nem adott szabadságot néhány cég - bár ez mostanában nemigen jellemző - pénzben fizeti ki, annak ellenére, hogy ezt jogszerűen csak a munkaviszony megszűnése esetén teheti.
Gedeon András, a főfelügyelőség szóvivője a Népszabadságnak adatokkal is szolgált. Eszerint szabadságkiadással kapcsolatos munkaügyi jogsértést az első kilenc hónapban 450 munkáltatónál fedtek fel az ellenőrzések, mintegy nyolcezer dolgozóval kapcsolatban. 2008 hasonló időszakában ugyanakkor 603 hatósági intézkedésre volt szükség, a jogsértések akkor 27 700 munkavállalót érintettek.