Többen lettek a részmunkaidősök

Vágólapra másolva!
Bár közel egy éve tombol a válság, a költségcsökkentésre kényszerülő munkáltatók nem mondtak le végleg képzettebb munkatársaikról, elbocsátás helyett ugyanis inkább részmunkaidőben foglalkoztatták őket - idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentését a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint miközben egy év alatt 90 ezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 2009 második negyedévében, addig a részmunkaidősöké 40 ezerrel nőtt, 5,6 százalékra növelve a foglalkoztatottakon belüli részarányukat.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke szerint mindez az állami munkahelymegtartó pályázatoknak is köszönhető, azok nélkül ugyanis nem tudták volna miből finanszírozni a továbbfoglalkoztatást. Hozzátette: a harmadik negyedévben minden valószínűség szerint beáll ez a kismértékű növekedés, hogy aztán visszaessen az eredetinél egy kicsit magasabb szintre. A cégek ugyanis csak átmeneti költségcsökkentésként tekintenek erre a foglalkoztatási formára, nem beszélve a dolgozókról, akiknek a mostani feltételek mellett nem jelent tisztes megélhetést.