Keresett az ingyenes jogi tanácsadás

Vágólapra másolva!
Sok a szabálytalankodó munkaadó, különösen a munkaviszony megszüntetésénél - derül ki a Jogpont hálózathoz fordulók panaszaiból. Az ország 141 pontján működő, ingyenesen igénybe vehető szolgálatok jogászait legtöbbször munkajogi és nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekkel "bombázták".
Vágólapra másolva!

Egy európai uniós projekt (TÁMOP 2.5.1.) keretében idén február elején kezdték meg működésüket a Jogpontok az ország hét régiójában, 141 helyszínen. A szolgáltató pontok jogászai ingyenesen nyújtanak munkajogi, társadalombiztosítás-jogi, cégjogi tanácsadást, valamint segítik a vállalkozási ismeretek bővítését is.

Tudatosak a fiatalok

2009 februárjától júliusig több mint 7600 ügyfél kereste fel a Jogpontokat. A legtöbben a Nyugat-dunántúli, az Észak-alföldi és a Közép-magyarországi régióban fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz. A 25 év alatti korosztály számarányához és társadalmi helyzetéhez viszonyított magas arányú megjelenése ugyanakkor azt mutatja, hogy a fiatal generáció tudatosan igyekszik tájékozódni a jogairól.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a legnagyobb számban a munkavállalók kértek jogi tanácsot. Ugyancsak viszonylag nagyobb számban jelentek meg a szakszervezeti tisztségviselők is, akik az érdekképviseletet, illetve tagjaikat érintő jogi tanácsot kértek. A tanácsadásban domináltak a munkajogi kérdések, de jellemző volt, hogy társadalombiztosítással összefüggő kérdéseket is feltettek a munkavállalók - különösen az 50 év feletti korosztály. Viszonylag magas volt a munkavégzés melletti vállalkozás alapítását, működtetését illető tanácsadások száma is.

Közel 2 ezer esetben valószínű a jogsértés

A munkajogi tanácsadásokon belül a leggyakrabban (40 százalék) a munkajogviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekről esett szó. A munkaviszony létesítésével (például munkaszerződés véleményeztetése), a munkaszerződés módosításával (a munkáltató kezdeményezésére csökkentik a munkaidőt és/vagy a munkabért), illetőleg a munkaidővel és a munka díjazásával összefüggésben az esetek 5-10 százalékban nyújtottak segítséget a jogászok. A munkaviszony megszüntetésével összefüggő megkeresésekből arra lehet következtetni, hogy munkáltatói oldalon sok a hiányosság, különösen az igazolások kiadása. A jogászok összesen 1815 esetben valószínűsítettek jogsértést.

A projektet az MSZOSZ négy munkáltatói szervezettel, az OKISZ, KISOSZ, IPOSZ és ÁFEOSZ-szal közös partnerségben valósítja meg. Az elemzés teljes tartalma elérhető a www.tudasbazis.org.hu honlapon.