Vágólapra másolva!
Közel 6 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma augusztusban az elmúlt év azonos időszakához képest Zala megyében - tájékoztatta Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi központ augusztusban 18 584 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván. A munkanélküliek egynegyede korábban a feldolgozóiparban - híradástechnikai termékek gyártása, élelmiszer-, italgyártás, fafeldolgozás, bútorgyártás ágazatokból - dolgozott. A regisztrációra jelentkezők közül több mint 200 álláskeresőt a kereskedelemben, járműjavításban foglalkoztattak.

2800 álláshely betöltetlen

Az 1400 pályakezdő álláskereső egyötöde diplomával rendelkezik, több mint fele - 55 százaléka - szakképzett és mindössze egynegyede szakképzetlen.

A nyilvántartásban szereplő, 190 diplomás pályakezdő nagy része pénzügyi-gazdasági, valamint műszaki területen szeretne elhelyezkedni. A leggyakrabban keresett állások: közgazdász, jogász, humánpolitikai szervező, villamosmérnök, mezőgazdasági mérnök, környezetvédelmi mérnök. A pedagógusként végzettek száma 21 fő, a szociális munkásoké pedig 11 fő.

A közel 800 középfokú szakképzettséggel rendelkező pályakezdő közül legtöbben kereskedelmi, vendéglátó-ipari szakmában, irodai munkakörben - főleg adminisztrátorként - technikusként, gazdasági-pénzügyi ügyintézőként szeretnének elhelyezkedni.

A szakképzetlenek közül a gimnáziumban végzettek nagy része irodai, kereskedelmi állást, az általános iskolai végzettségűek jelentős többsége pedig segédmunkát keres.

A munkáltatók augusztusban 1600 munkaerőigényt jelentettek be, jelenleg a megyében 2800 betöltetlen álláshely van. A bejelentett álláshelyek legnagyobb része a gazdasági szolgáltatási ágazat munkáltatóitól érkezett; több mint 400 a munkaerő-kölcsönző cégek általi munkaerőigény. A közel 300 főt igénylő feldolgozóiparból mintegy 200 állást a fémfeldolgozással foglalkozó cégek jelentették be. A közigazgatási területen jelentkező állások - több mint 100 - többsége az önkormányzatoknál végzendő, támogatott közfoglalkoztatást érinti.