Út a munkához program: 86 ezren dolgoznak

Vágólapra másolva!
Áprilisban indult az az Út a munkához program, amelynek keretében 86 ezer korábbi segélyzett dolgozik önkormányzatoknál. A foglalkoztatás átlagos időtartama 5,4 hónap, napi átlagos ideje hét óra - számolt be Herczog László munkaügyi miniszter és Szűcs Erika miniszteri megbízott. Tervezik a vállalkozói szféra bevonását is, ám csak nagyobb járulékkedvezménnyel és továbbbfoglalkoztatási kötelezettség nélkül jönnének - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

Szűcs Erika elmondta, a program folytatódik, de a tapasztalatokra épülve, elsősorban a polgármesterek javaslatai alapján a jövőben átalakul. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem foglalkoztatási, hanem szociális ellátási formáról van szó, az európai trendhez igazodva a szociális támogatást nem pénzben teljesítik, hanem aktivitás keretében végzett tevékenység ellenértékeként. A jövővel kapcsolatban kifejtette, a vállalkozói szféra bekapcsolódna a programba, de nagyobb támogatást várnak a járulékfizetéshez, a továbbfoglalkoztatási kötelezettséget pedig nem vállalják. Lépcsőzetesen az állami infrastruktúra szereplői is a közmunkások foglalkoztatói lesznek.

Borsod, Heves, Nógrád: itt a legtöbb közmunkás

Herczog László úgy fogalmazott: a folytatáshoz meg kell teremteni a költségvetési fedezetet. Jelenleg 86 234-en dolgoznak a programban, a legtöbb segélyezett, és közfoglalkoztatásban részt vevő az Észak-magyarországi, illetve az Észak-alföldi régióban van, legkevesebbet pedig a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon regisztráltak.