Alkalmi munkájukat féltik az új közmunkások

Vágólapra másolva!
Negyven közcélú munkás tagadta meg a munkát Tarnaleleszen. A dolgozók azt követelik az önkormányzattól, hogy ne hat, hanem nyolc órában foglalkoztassák őket és rövidebb időszakokra. A foglalkoztatottak azzal érvelnek, hogy így nincs idejük időszaki munkát vállalni, ezzel is könnyítve családjuk anyagi terheit - mondta a település polgármestere.
Vágólapra másolva!

Április 1-jétől eredetileg 175 embert vett fel az önkormányzat közcélú munkára, ám mára közülük csak mintegy 120-an maradtak - közölte Palkovics Ákos. Most az egyharmaduk tette le a szerszámokat, akik gyakorlatilag feketemunkával kívánják kiegészíteni a jövedelmüket. Holott a program egyik célja éppen ennek a megszüntetése - értékelte a helyzetet az önkormányzati vezető.

Aki kilép, nem kap szociális segélyt

A falu első embere közölte a munkásokkal, hogy az önkormányzatnak nincs arra pénze, hogy napi nyolc órában foglalkoztassa őket, ezért aki nem dolgozik, "az mehet". Ugyanakkor világossá tette, hogy a közcélú munka megtagadása esetén elveszíthetik a jogosultságukat a rendszeres szociális segélyre.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy ugyan az állam biztosít forrásokat a közcélú foglalkoztatásra, de egy-egy munkás még hatórás foglalkoztatás esetén is 3200 forintjába van havonta az önkormányzatnak. Igaz ez kevesebb, mint a rendszeres szociális segély összege, ami 5600 forint. Arról is szólt, hogy egy akkora település, mint az 1800 lelkes Tarnalelesz, nem tud értelmes munkát adni a falubeli munkanélkülieknek. Ez esetükben 240 embert jelent. Az emberek nagy részét inkább állami területeken, az állami utak és közművek karbantartásán kellene foglalkoztatni - vélekedett Palkovics Ákos.