Vágólapra másolva!
A német munkavállalók 80 százaléka stresszes életet él, egyharmaduk a munkahelyén túlterheli magát és tartósan ilyen állapotban dolgozik - derül ki a műszaki dolgozók betegbiztosítója (Technische Krankenkasse) megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Aggasztó az a számadat is, hogy minden ötödik munkavállalón megjelentek a stressz egészségügyi következményei, ami az alvászavartól egészen a szívinfarktusig terjed. Az állásvesztéstől való félelem miatt a munkavállalók a korábiaknál is nagyobb veszélynek vannak kitéve.
Vágólapra másolva!

Sokan vannak, akik a túlmunka okozta kiégés (burn out) miatt mentek táppénzre mentek. Az öt évvel ezelőtti adatokkal összevetve 17 százalékos a növekedés a kiesett munkanapok számában Ha az emiatt kimaradt munkanapokat összeadjuk, akkor az azt jelentené, hogy tavaly 40 ezer német munkavállaló egész évben nem dolgozott.

Minden harmadik német túlterheli magát

Az első számú stresszfaktor a munka. Az 1014 megkérdezett egyharmada saját bevallása szerint túlterheli magát, folyamatosan határidők, bevételi számok szorításában dolgozik. Szintén egyharmadnyi dolgozó panaszkodott arra, hogy éjjel-nappal elérhetőnek kell lennie, elárasztják az információk. Különös terhelésnek vannak kitéve a családosok, akiknek a munka és a családi élet összehangolása okoz álmatlan éjszakákat és sok stresszet.

Semmi újdonság a stresszkezelésben: sport, hobbi...

A betegbiztosító vezetője szerint nemcsak a munkahelyen, hanem az élet más szegletében is stressznek vagyunk kitéve. Szinte senki sem tud igazán kikapcsolódni, az állandó készenléti állapot pedig beteggé teszi az embert. Nem feltétlenül káros a stressz. Sőt, az úgynevezett "pozitív" stressz serkentőleg hat, növeli a motivációt és jobb teljesítményre sarkallja az embert. A gond a "negatív stresszel" van, ami rövid távon csak a közérzetre, hosszabb távon azonban az egészségre is káros. Előbb-utóbb a negatív stressz az energiatartalékok kimerüléséhez vezet.

És hogy mi segíthet a stressz kezelésében? Nincs új a nap alatt. Német szakértők is a sportot, a hobbit, az autogén tréninget és a jógát ajánlják.