Embert próbáló feladat a felmondás közlése

Vágólapra másolva!
Míg januárban a cégek 30 százaléka, addig áprilisra már 50 százaléka tervez a jövőben további leépítést a gazdasági válság következtében, ami a munkanélküliség további jelentős emelkedését vetíti előre - derül ki a DGS Global Research 500 cég megkérdezésével készült kutatásából. A HR-esek és a vezetők számára különösen megterhelő a felmondás közlése, ráadásul sokan nincsenek erre felkészülve.
Vágólapra másolva!

A létszámleépítés nagy terhet rak a HR-es és a közvetlen vezető vállára. Emberileg is komoly megpróbáltatást jelent helytállni mind a cég menedzsmentje, mind a munkavállalók felé. A rossz hír közlőjeként napi szinten találhatják magunkat szemben váratlan konfliktushelyzetekkel, melyek természetszerűleg rossz érzést, frusztrációt okoznak.

A cég hírnevét is befolyásolja

"Még nagyobb gond, hogy kevesen gondoskodnak az elbocsátott munkavállalókról" - fogalmaz Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezetője. A HR-es szaknyelvben "outplacement"-ként is ismert humánus elbocsátás még ritkaságnak számít vállalati körökben. Pedig nem csupán az elbocsátottak sokkját enyhíti, hanem a cég hírnevére is jó hatással lehet. E cselekedet nem mindig pénzfüggő, hanem sokszor a HR-estől vagy a cégvezetőtől szimplán egy elhatározást vagy az átlagosnál kicsit szélesebb körű látásmódot igényel.

A pénzen kívül fontos a tanácsadói segítség

Egy közelmúltban lezárult felmérés szerint a megkérdezett cégek 25 százaléka csak törvényi minimumot (például végkielégítés) biztosítja a távozóknak. 23 százalék bőkezűbb, és a minimumnál valamivel többet ad a leépítetteknek. Vannak cégek, amelyek "leépítési csomagjában" az outplacement más elemei találhatóak meg: például a karrier-, a pszichológiai tanácsadás, az átképzés támogatása, az álláskereséshez az infrastruktúra biztosítása vagy a vállalkozó válás segítése.

Az elbocsátás, az általa okozott stressz és az outplacement is szóba kerül a HR-eseket és cégvezetőket válságban leginkább foglalkoztató témákat összpontosító II. Országos HR Benchmark Konferencián (www.hr-trend.hu) május 6-án, amelyen több mint 20 vállalatvezető és HR igazgató tapasztalatait ismerhetik meg a megjelenő szakemberek.

Milyen módon gondoskodnak a cégek elbocsátott dolgozóikról? (a választ megjelölő cégek százalékában)

Csak a törvény szerinti juttatásokat biztosítja: 25
A törvény szerinti juttatások emelt szinten: 23
Elhelyezkedést segítő komplex program: 13
Pszichológiai tanácsadás: 8
Infrastruktúra biztosítása: 8
Átképzés: 7
Karriertréning: 5
Vállalkozóvá válás támogatása: 3

Forrás: Országos HR Benchmark Felmérés - 2008