Kártérítés az öngyilkosságba hajszolt dolgozó családjának

Vágólapra másolva!
Tetemes kártérítést köteles fizetni egy japán mezőgazdasági szövetkezet egyik volt dolgozója után a családtagoknak, mert az a munkahelyi túlhajszoltság miatt öngyilkosságot követett el. Az ítélet szerinti összeg 100 millió jen (260,9 millió forint).
Vágólapra másolva!

A hokkaidói bíró szerint a 33 éves férfi öngyilkossága "összefüggésbe hozható a túlmunkával", és a szövetkezet "megelőzhette volna az öngyilkosságot, ha csökkenti a férfi munkaidejét, és elküldik pszichiáterhez". A család azt állította, a férfi depressziós volt, és azért lett öngyilkos, mert 2004 júniusában - munkatársának betegsége miatt - nagymértékben megnőtt a munkája. 2005 áprilisában a főnöke többször ledorongolta, és az áldozat nem egész egy hónap múlva öngyilkos lett a szövetkezet egyik raktárában.

2007-ben 147 ember lett öngyilkos Japánban a "karosi", a munkahelyi túlhajszoltság miatt, aminek a lét a kormány csak 1992 óta ismeri el. Az Egészségügyi Világszervezethez kapcsolódó Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Szervezet (IASP) szerint a munkahelyi problémák az öngyilkosság fő kockázati tényezői között szerepelnek.