Az alvászavar évente egyhavi munkát tesz tönkre

Vágólapra másolva!
Az alvászavarok okozta csökkent munkateljesítmény dollármilliókban mérhető veszteséget jelent. A rosszul alvóknak évente egy havi munkája megy veszendőbe a rosszabb munkahelyi hatékonyság miatt. Egy kanadai vizsgálat eredményeit a Sleep alvástudomány szakfolyóirata ismertette.
Vágólapra másolva!

Az emberek 6-10 százaléka szenved alvászavarban, de becslések szerint a felnőtteknek legalább egyharmada időnként rosszul alszik. Meagan Daley és munkatársai Kanada franciaajkú tartományában, Québecben vizsgálták az alvászavarok gyakoriságát, és azt is kiszámolták, hogy a gond milyen mértékű társadalmi költségekkel jár. Csaknem ezer, véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt állampolgár egészségét, munkáját és pihenését, keresetét, baleseti gyakoriságát és munkateljesítményét igen részletesen gyűjtötték össze és dolgozták fel - írja az inforadio.hu oldal.

Milliárdos kár az államnak, a cégeknek

Statisztikai értékelésük szerint a rossz alvás - közvetlen és közvetett veszteség formájában - a hétmilliós tartománynak évente 6,6 milliárd amerikai dollár kárt okoz, ami a jelenlegi árfolyamon mintegy 1400 milliárd forintnak felel meg. Ebből a közvetlen orvosi ellátás költsége csaknem elérte a 200 millió dollárt, receptköteles altatószerre 17 millió dollár ment el, a doktorhoz utazgatás 37 millió dollárt emésztett fel. Az alvászavar a munkahelyi teljesítmények romlásáért évi 5 milliárd dollár értékben volt felelős. Ez azt jelentette, hogy a betegesen rossz alvóknak csaknem egy havi munkaideje ment veszendőbe.