Vágólapra másolva!
Szerdán és csütörtökön három gazdaságkutató intézet hozta nyilvánosságra jövő évi gazdasági prognózisát. A várt munkanélküliségi ráta 8,5 és 9,5 százalék között mozog, ami 0,8-1,8 százalékpont közötti emelkedést vetít előre a mostani 7,7 százalékról.
Vágólapra másolva!

Abban megegyezik a gazdaságkutató kutatóintézetek véleménye, hogy 2009-ben több lesz a munkanélküli. A Gki Gazdaságkutató legfrissebb prognózisában 8,5, az Ecostat-nál 8,6, míg a Kopint-Tárki-nál 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta szerepel. Mindez 0,8-1,8 százalékpontos emelkedés lenne a jelenlegi 7,7 százalékos rátához képest.

Szinte minden ágazatban csökken a létszám

A munkaerőpiaci folyamatok néhány hónapos késéssel követik a gazdasági változásokat, így az elbocsátások még nem jelennek meg érzékelhetően a statisztikákban, ám jövő év elejétől várható a munkanélküliek arányának folyamatos emelkedése - mondta el az [origo] megkeresésére Adler Judit, a Gki Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője, aki szinte minden ágazatban létszámcsökkenést vár. Egy spirál beindulása több ágazatot is magával ránt. Példaként elmondta, az autóipari cégek fogalomcsökkenése elbocsátási hullámot indít el, ennek hatása van a beszállítói hálózatra. A munkanélküliek jövedelemkiesése pedig a fogyasztást veti vissza, ami a kereskedelemben, a turizmusban és még több más ágazatban érezteti hatását.

Egy százalékkal csökkenhetnek a reálbérek

Tovább rontja a helyzetet, hogy az elbocsátottakat a költségvetési szektor sem tudja felszívni. "Ha a kormányzat tartja magát a konvergenciaprogramban tett vállalásaihoz, akkor az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban kis mértékben tovább csökken a létszám" - mondta Adler Judit.

Keresetekben kis mértékű reálbércsökkenést valószínűsít a Gki. A bruttó bérek növekedési üteme 8 százalékról 2,5 százalékra mérséklődik. Igaz, az infláció is csökkenni fog a korábban vártnál nagyobb mértékben (3,2 százalék). Ám a pénzromlás még így is magasabb lesz a béremeléseknél.