Csökkentik a lengyel volt kommunista vezetők nyugdíját

Vágólapra másolva!
A lengyel parlament pénteken törvényt fogadott el, amely jelentősen csökkenti a Wojciech Jaruzelski tábornok rendszerében magas pozíciót elfoglalt vezetők és a kommunista titkosrendőrség egykori ügynökeinek nyugdíját. A havi nyugdíj a jelenlegi majdnem 8000 zlotyról (640 ezer forint) körülbelül 2500 zlotyra (200 ezer forint) zsugorodhat.
Vágólapra másolva!

A törvény vonatkozik a Jaruzelski tábornok által 1981-ben, a Szolidaritás szakszervezet megfékezésére létrehozott Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa (WRON) egykori tagjaira, valamint azokra, akik 1944 és 1990 között a kommunista titkosszolgálat ügynökei voltak.

Elsöprő többséggel ment át a javaslat

"Visszaállítjuk a normális állapotokat ezen a területen. Senkinek sem lesz a jövőben magasabb nyugdíja csupán azért, mert a kommunista titkosrendőrségnek dolgozott" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő a szavazás után. A 366 igen, 50 nem szavazattal és 22 tartózkodással elfogadott törvény értelmében csökkentik a nyugdíjak megállapításánál eddig alkalmazott igen kedvező szorzókat.

A lengyel média szerint a kommunista titkosszolgálat egykori tábornokainak havi nyugdíja a jelenlegi majdnem 8000 zlotyról (körülbelül 640 ezer forint) körülbelül 2500 zlotyra (200 ezer forint) zsugorodhat. A 85 éves Jaruzelski tábornok és a kommunista rendszer több volt magas rangú vezetője jelenleg bíróság előtt áll a hadiállapot 1981. évi bevezetése miatt.