Magyar vendégmunkások kálváriája Németországban

Vágólapra másolva!
Embertelen körülmények között egy hónapot ingyen dolgozott egy németországi húsüzemben harminc, többnyire Tolna megyei munkavállaló. Heti 72 órát dolgoztak, éjfél után 2 órakor keltek és napi 120 kilométert ingáztak. Ahhoz, hogy haza tudjanak utazni, a Tolna megyei vállalkozónak kellett kiutaznia hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A Tolna megyei vállalkozó egy német munkaközvetítő irodával kötött szerződést annak idején, a harminc dolgozónak az iroda szerezte a munkát az erkenschwicki üzemben - írja a teol.hu, Tolna megyei regionális portál. A dolgozóknak a szerződés szerint egy szállítószalag mellett kellett volna húst darabolniuk, ezzel szemben egész nap romlott húsokat válogattak és az üzemet takarították. Az iroda emellett nem olyan szállást biztosított számukra, amit a Tolna megyei vállalkozóval kötött megállapodásban rögzítettek. Az eredetileg megígért 6 kilométer helyett az üzemtől 60 kilométerre volt a dolgozók szállása, ráadásul a 30 alkalmazottnak egy vécén és egy fürdőszobán kellett osztozniuk.

Éjfél után 2-kor keltek

A munkaidő minden nap hajnali négy órakor kezdődött számukra, így ahhoz, hogy odaérjenek, két órakor kelniük kellett. A heti munkaidőt 48 órában határozták meg, ennek ellenére az üzem heti 72 órás munkát követelt tőlük. A dolgozóknak mostanra lett elegük, értesítették a Tolna megyei vállalkozót, aki előbb felhívta az üzemet, majd miután nem jutott dűlőre velük, kiutazott a helyszínre. A tartalékjaikat teljesen felélő dolgozóknak pénzt vitt, hogy legalább haza tudjanak utazni.