Közmunkára fognák a segélyezettek felét

Vágólapra másolva!
A kormány 2009-től közmunkára fogná a szociális segélyben részesülőket, és az önkormányzatok helyett állami szervekre bízná annak ellenőrzését, hogy a támogatottak valóban eleget tesznek-e a feltételeknek. Az ezt tartalmazó szociális védelemről és a társadalmi összetartozásról szóló stratégiai jelentés holnap kerül a kormány elé. A munkaügyi tárca célja a szociális segélyezettek számának megfelezése - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A jövő évi szigorítások között szerepel, hogy a munkára képes rendszeres szociális segélyben részesülőknek fokozottabban részt kell venniük a közfoglalkoztatásban, és együtt kell működniük az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal is. A kormány szándéka szerint a segély csak akkor járna, ha a munkaképes korú segélyezettek egészségi állapotuk vagy más, méltányolható ok miatt valóban nem képesek biztosítani önmaguk és családjuk megélhetését.

Felére lehetne leszorítani a segélyezettek számát

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy fogalmazott, a módosításokkal a jelenlegi kétszázezerről százezerre kívánják leszorítani a segélyezettek számát. Jelenleg komoly gondokat okoznak a visszaélések is -írja a gazdasági napilap. Bár 2007 óta a segélyezettek kötelesek együttműködni az önkormányzati szervekkel, a tapasztalatok szerint a települések nem mindig élnek a kezükben lévő jogi eszközökkel. Az önkormányzatoknak ugyanis már ma is van lehetőségük arra, hogy fél éven keresztül csökkentett összegű segélyt biztosítsanak, ha pedig két éven belül újabb kötelezettségmegszegésre kerül sor, akár meg is vonhatják a támogatást.