Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebben dolgoznak a nagy cégeknél

Vágólapra másolva!
Az utóbbi öt évben nőtt a kis és középvállalkozásoknál alkalmazottak száma, a nagy cégeknél viszont csökkent a létszám. Összességében 2007-ben Magyarországon kismértékben bővült a vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma - írja a Napi Gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.
Vágólapra másolva!

Összességében növekedett a vállalkozások száma 2003 és 2007 között, a gyarapodás azonban csak a társas formában bejegyzettek esetében volt folyamatos, ezáltal részesedésük nőtt az egyéniek rovására - derül ki a KSH jelentéséből. Az elmúlt év végén a szervezetek túlnyomó része 250 főnél kevesebb dolgozóval végezte tevékenységét, az ennél nagyobbak száma mindössze 900 volt.

Közép-Dunántúlon a legnagyobb bővülés

Magyarországon a vállalkozásoknál több mint 1,9 millió munkavállaló állt alkalmazásban, mely az összes foglalkoztatott héttizedét jelentette. Az öt évvel korábbihoz viszonyítva a létszám országos átlagban kismértékben bővült, a változás iránya és mértéke azonban régiónként jelentősen különbözött. A legnagyobb, majd 10 százalékos növekedés a közép-dunántúli vállalkozásokat jellemezte, emellett a legtöbb foglalkoztatottat regisztráló Közép-Magyarországi szervezeteknél 6,1 százalékos, az észak-magyarországiaknál és a dél-alföldieknél pedig 1-1 százalékos bővülés következett be, miközben a többi régióban csökkenés történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről