Kérdéses a megegyezés a garantált bérminimumról

Vágólapra másolva!
Hosszú és bonyolult megbeszélésekre számít az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tárgyalásain Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára; a politikus nem zárja ki, hogy a garantált bérminimumokról nem születik megegyezés, s így januártól rosszul járhatnak a szakképzett munkavállalók - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár véleménye szerint annak a lehetősége is fennáll, hogy a felek csak a minimálbérről tudnak megállapodni, a garantált bérminimumokról viszont már nem. "Ez akár olyan kedvezőtlen visszarendeződést eredményezhet, hogy a szakképesítéssel rendelkező munkavállalók bérezése újra visszaesik a szakképzetlen munkavállalók bérszínvonalára" - mondta.

Arra a felvetésre reagálva, hogy létezik egy olyan társadalmi réteg, amely soha nem került kapcsolatba a munkaerőpiaccal, elmondta: a tárca programcsomagjának kiemelt célcsoportjának a 15-64 éves, körülbelül 2,6 milliós inaktív népesség egyes rétegei, továbbá a regisztrált álláskeresők számítanak.

Gyermekes nők, fiatalok a fókuszban

A minisztérium az inaktívak közül elsősorban a munkaerőpiacra belépni (illetve visszalépni) kívánó, vagy gyermeküket egyedül nevelő nőkre, azokra a fiatalokra, akik soha nem álltak munkaviszonyban, továbbá a passzív munkanélküliekre fókuszál. Utóbbi csoportba azok tartoznak, akik azért nem keresnek állást, mert a sok kudarc után reménytelennek találják az elhelyezkedést - fejtette ki az államtitkár.