Szakmát tanulnak a hátrányos helyzetűek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió támogatásából már a harmadik szakképző tanfolyamot indította hátrányos helyzetű munkavállalóknak a nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár, amely az oktatás mellett az érintettek munkába állításáról is gondoskodik. A szeptemberben induló kurzuson a 20 hátrányos helyzetű résztvevő -főleg nő - az eladói, a parkgondozói és a takarítói szakmát sajátíthatja el. Már a munkahelyük is megvan a tanfolyam utánra.
Vágólapra másolva!

A művelődési ház ezúttal 40 millió forint támogatást kapott pályázat útján Brüsszeltől, alacsony iskolai végzettségű embereknek teremtenek lehetőséget szakmaszerzésre és elhelyezkedésre a munkaerőpiacon - mondta Mester Zoltán, az egyesületként működő kulturális intézmény vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Egyéni tanterv alapján tanulnak

A tanfolyamon szeptember elsejétől húszan, döntően nők vehetnek részt, akik mentorok segítségével, egyéni tanterv alapján tanulnak majd. Öten az élelmiszer- és vegyiáru-eladói, nyolcan a parkgondozó, heten pedig a takarító szakmát sajátíthatnak el, s tehetnek OKJ-s vizsgát. A képzés idegen nyelv és informatikai ismeretek elsajátítására is kiterjed. A 600 órás szaktanfolyam elvégzése után munkába állhatnak, leendő munkáltatójukat pályázat alapján már ki is választották, az első három hónapra munkabérüket a képző kulturális intézmény fizeti. A munkaadók vállalták, hogy minimum további három hónapig foglalkoztatják az érintetteket.

Komplex segítséget kapnak a résztvevők

A tanfolyamon résztvevők az uniós forrásból egyéni képzési támogatást és étkezési hozzájárulást kapnak, fizetik útiköltségüket, s ellátják tankönyvvel, jegyzettel és írószerekkel is őket. Mindemellett életvezetési tanácsadásban is részesülnek, segítik egyéni, vagy családi gondjaik megoldását.

A korábbi végzettek 90 százaléka állásban van

Mester Zoltán elmondta: a korábbi két tanfolyamon 75 millió forintos uniós támogatásból, 40 hátrányos helyzetű embert segítettek ruhakészítő, takarító, ács és kőműves szakma elsajátításában, 90 százalékuk ma is állásban van. A nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár emellett egyéni finanszírozású, valamint a munkaügyi szervezetek által támogatott képzéssel is foglalkozik, évente 250 felnőtt tanul szakmát, vagy képezi át magát az intézményben.