Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meneszthetik a hallgatók a rossz oktatókat

Vágólapra másolva!
Már működik az egyetemeken és főiskolákon az oktatók értékelésének a rendszere. Ha a tanárok kirívóan rossz értékelést kapnak a kérdőívet kitöltő hallgatóktól, az az állásukba is kerülhet - írja a  Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 2006 márciusában hatályba lépett felsőoktatási törvény előírja a felsőoktatási intézmények számára, hogy szabályozzák az oktatói munka hallgatói véleményezésének (OMHV) rendjét, és ismerjék meg a diákok véleményét. A rendszer kialakítása az intézmények hatáskörébe tartozik.

A jelenlegi rendszerben a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és a veszprémi Pannon Egyetem (PE) is a hallgatók 40-50 százalékának a véleményére számíthat, ennyien töltik ki ugyanis a kérdőívet. A felmérés anonim, így senkit sem fenyeget a rossz értékelésben részesülő tanár bosszúja.

Mi történik, ha egy tanárról jellemzően rossz vélemények érkeznek? A BKF-en az oktatónál óralátogatást köteles tenni annak az intézetnek a vezetője, amelyhez a tanár tartozik. Amennyiben az intézetvezető tapasztalatai megegyeznek a hallgatók értékelésével, az oktatót a következő félévben felfüggeszthetik a tanítás alól. "Ilyen intézkedésre egy-két példa volt az elmúlt években" - mondta dr. Solti Péter, a BKF főtitkára. A Pannon Egyetemen egyáltalán nem fordult még elő, hogy az oktatókat figyelmeztetni kellett volna.
A szabályok értelmében, ha egy oktató a küszöbérték alatt teljesít több féléven keresztül (2,5-2,8 körüli eredmény), először a tanszék vagy más illetékes szervezeti egység vezetőjének kell figyelmeztetnie, ha az eredmények ezután sem javulnak, a kar dékánja döntéshelyzetbe kerül: Felfüggesztheti az oktatót a tárgy tanításában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről