Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A munkahely elvesztése szegénységbe dönt

Vágólapra másolva!
Ugyan az utóbbi 15 évben sokat javult az általános életszínvonal, bizonyos rétegeknél tartósan 50 százalékot meghaladó a szegénységi küszöb alatt élők aránya. A Központi Statisztikai Hivatal felmérést készített, hogy 2001 és 2005 között milyen tényezők okozhattak társadalmi leszakadást. Ennek egyik legfőbb tényezője a munkahely elvesztése, ám a szülési szabadságra menetel is sokakat a szegénységbe sodor - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A teljes munkaidős fizikai foglalkozásúak körében 2005-ben 6 százalékot tett ki a szegénységi küszöb alatt élők aránya, viszont azok között, akik időközben elvesztették a munkahelyüket, az arány 26 százalék volt. A gyermekgondozási szabadságon levők 43 százaléka került a szegénységi küszöb alá. Azok között, akik ebből az induló státusból visszatértek a munka világába, ez az érték 10 százalékot tett ki, míg azoknál, akik a gyermekgondozási szabadság lejárta után nem találtak munkát, már 54 százalékot.

A társadalmi ranglétra legalsó fokát képviselőknél, a mindkét évben munka nélkül levők körében 47 százalékos szegénységi arányt lehetett megfigyelni, ám azok között, akik teljes idős munkahelyet találtak, 10 százalék körül alakult a mutató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről