Vágólapra másolva!
A stressz boriváshoz hasonlítható: kis mértékben jótékonyan hat a fogyasztóra, motivál, élénkebbé teszi a dolgozót. Nagy dózisban és folyamatosan kapva azonban kiégést, depressziót és komoly egészségügyi problémákat okozhat. Intő jel lehet, ha állandóan hibázunk, ingerlékenyek, lehangoltak vagyunk, fáj a fejünk és literszám isszuk a kávét. Szerencsére a hatékony stressz-kezelés könnyen elsajátítható.
Vágólapra másolva!

Az EU tagállamaiban végzett felmérés eredményei szerint napjainkban mintegy 40 millió munkavállalót veszélyeztet komolyan a munkahelyi stressz, hazánkban a dolgozók 60 százalékát sújtja a pszichés és fizikai tüneteket, majd megbetegedéseket is kiváltó munkahelyi stressz.

Az alkalmazottak legtöbbször az időhiányt nevezik meg fő problémaforrásként. Gyakori stresszt kiváltó ok továbbá az erkölcsi/anyagi megbecsülés hiánya és a munkavállalók számára kedvezőtlen munkahelyi és egyéb feltételek. A stressz azonban nem játék. "A folyamatos stressz következtében tartós fejfájással, emésztési problémákkal és mozgásszervi megbetegedésekkel is számolhat a munkavállaló, pszichés tünetként még depresszió is előfordulhat"- hívja fel a figyelmet Galgóczi Dóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa. A tapasztalatok szerint a folyamatos idegeskedés először teljesítményromlást eredményez a dolgozóknál. A kolléga egyre több hibát ejt, ingerlékennyé, fáradékonnyá válik.

A túlzott szellemi-pszichikai megterhelés hatására gyakran a munkavállaló viselkedése is szembetűnően változhat: ilyenkor nem ritka a túlzott mértékű koffeinfogyasztás, a dohányzás, az alkohol megjelenése sem. Később viszont kezelés hiányában komolyabbra fordulhat a helyzet. Álmatlanság, kiégés, depresszió, szorongás, gyomorfekély, különböző szív- és érrendszeri megbetegedések léphetnek fel.

Írjunk listát a teendőkről, tanuljunk meg nemet mondani

De miként kerülhetjük el a munkahelyi stressz-forrásokat? Teljesen stresszmentes környezetet szinte biztosan nem lehet kialakítani, ám némi odafigyeléssel már hatékonyan mérsékelhetőek a problémák. A munkahelyi stressz kivédése szerencsére nem ördöngösség, erre számtalan jó módszer létezik. Az elsőre gyakran kezelhetetlennek tűnő időhiány ellen például máris sokat tehetünk tudatos tervezéssel. Hasznos lehet már a munkanap legelején összeírni a teendőket és prioritáslistát készíteni a fontos és kevésbé fontos feladatokról, teendőkről. Ezzel nem csak a felesleges időpazarlásnak, a munkanap elúszásának vehetjük elejét, az esetleges hibákból eredő javításokra is több idő jut.

A túlterheltség szintén gyakran visszatérő munkavállalói panasz. Ebben az esetben a legjobb megoldás a csapatmunka. Az ily módon megoldott feladat nem csak a dolgozók számára nagyobb sikerélmény, de céges szempontból is sokkal hatékonyabb. Kiss István tanácsadó szakpszichológus emellett azt is hozzáteszi: a nyugodtabb hangulat elérése érdekében a dolgozónak a munkahelyen legalább óránként 5-6 percre ki kell kapcsolnia magát."Teázzon a munkatársakkal, beszélgessen - de ne a munkahelyi dolgokról. A munkavégzés során pedig mondjon nemet azokra a feladatokra, amelyekről úgy érzi, meghaladják képességeit" - ad tippet.

A hatékony stressz-kezelés szabályai egyébként nagyjából megfeleltethetőek az egészséges életmód általános szabályaival-ebbe a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a különböző egészségügyi szűrővizsgálatok el nem hanyagolása is beletartozik. Mindemellett a sport szerepe is elkerülhetetlen: a stressz levezetésének ugyanis egyik leghatékonyabb módja a sportolás. Legalább naponta fél órát kell szánni a testmozgásra. A munkahelyen a testrészek megmozgatásával is lehet javítani a stresszes állapoton. Nyaknyújtással, vállkörzéssel kilazíthatja izmait, ezáltal nyugodtabbá, felszabadultabbá válik. Mindezt célszerű szem előtt tartani: a rendes évi szabadság ugyanis aligha elegendő a napi gyakran 10-12 óra, korántsem stressz-mentes munka kompenzálására. Amennyiben viszont úgy érzi, hogy túl sok a munkahelyen a feszültséget okozó tényező, nem kizárt: mégiscsak a munkahelyváltás lesz a legjobb megoldás.

Ahol céges pszichiáter és gyógytornász jár a dolgozókhoz

Pozitív fejlemény a munka világában, hogy egyre több munkaadó érzi a felelősségét a dolgozókat nap közben érő stressz minimalizálásában. Az Alcoa-Köfém Kft dolgozói számára például éjjel-nappal hívható, ingyenes, természetesen anonimitást garantáló telefonszámon céges pszichiáter áll a dolgozók rendelkezésére. A munkaidő alatt gyógytornász is biztosít napi negyed óra gyógytornát az ezt igénylők számára. A Mediaedge:Cia Hungary Kft. minden nap egészséges reggelivel és rugalmas munkaidővel támogatja a dolgozókat. Emellett a férfiaknak hetente egyszer közös futballozást, míg hölgyek számára kosárlabdázási lehetőséget biztosítanak, és fitneszterembe szóló ingyenes bérlettel támogatják az aktív életmódot.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!