Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevés az alkalmas jogász pályakezdő

Vágólapra másolva!
A jogi területeken végzettek nagy száma ellenére munkaerőhiánnyal szembesülnek az ügyvédi irodák - derült ki az elmúlt időszak jogi állásbörzéi kapcsán. Az ok: nehezen találják meg a valóban alkalmas pályázókat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Cselédi Zsolt, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvezető partnere úgy tájékoztatta a lapot: hiába a sokat emlegetett túlképzés és az ebből fakadó elhelyezkedési problémák, a rendezvényeken igen alacsony volt a hallgatók érdeklődése a felkínált munkalehetőségek iránt. Ráadásul a kínálat is folyamatosan csalódást okoz. A magyar ügyvédi irodák jelentős része nehezen talál megfelelő munkaerőt a magas követelményeket támasztó, ugyanakkor kiemelkedően jó körülményeket, biztos szakmai fejlődést és hosszú távú perspektívát kínáló pozíciókba. Különösen nagy igény lenne az egyetemeken magas elméleti képzettséget szerzett, idegen nyelvet beszélő, tájékozott és a világra nyitott friss diplomásokra, hiszen a nagy megbecsülésnek örvendő "saját nevelésű" kollégák közülük kerülnek ki.

Sokak számára jelent gondot a szakosodás

Az ügyvezető szerint a szakmai specializáció hiánya is komoly gondot okoz: kevés az olyan hallgató, aki már az egyetemi évei alatt specializálódik, elmélyült ismeretei vannak az adott szakterületről, határozott elképzeléssel és komoly elméleti tudással vág neki az álláskeresésnek. Hozzátette: egy frissen végzett jogásznak sok lehetősége van az elhelyezkedésre. Ám az iroda tapasztalatai szerint a fiatalok jelentős része még az egyetem közvetlen befejezését megelőzően sem tudja, mely jogterületen kíván majd elhelyezkedni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről