Négy százalékkal nőtt az álláskeresők száma

Vágólapra másolva!
Februárban tovább nőtt az állástalanok száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikája szerint. Hazánkban jelenleg 476 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, 1,8 százalékkal többet, mint januárban. Az előző év azonos időszakához képest az emelkedés 4 százalék. Apró pozitívum, hogy a korábbiakhoz képest kisebb mértékben nőtt az állás nélküliek létszáma.
Vágólapra másolva!

Az újonnan regisztrált munkanélküliek közel 10 százaléka pályakezdő, 40 százalékuk pedig a nem anyagi szolgáltatás ágazataiból érkezett (ilyen például a fodrász, a rendőr, a tűzoltó, de beletartoznak az egészségügyi, oktatási foglalkozások is). Az állástalanok 20 százaléka az iparban, 14 százaléka a kereskedelem-vendéglátásban, 10 százaléka a mezőgazdaságban, 8 százaléka az építőiparban dolgozott munkanélkülivé válását megelőzően.

Dunántúlon kevesebb az álláskereső

Az állástalanok száma Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon csökkent, (2,5 illetve 2 százalékkal), Észak-Alföldön ugyanakkor 9 százalékkal nőtt. Hajdú-Bihar megyében valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 10 százalékos volt az emelkedés. Február végén a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 10,8 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 7,2 százalék volt. A legrosszabb eredményeket Észak-Magyarország és Észak-Alföld produkálta, ezeken a területeken 18 százalék feletti volt a mutató. Közép-Magyarországon 3,8 százalékot mértek.

55 600 üres álláshely

A közel félmillió álláskeresőre összesen 55 600 állás jutott, ebből 23 700 töltöttek be a hónapban. A foglalkoztatók februárban főleg segédmunkásokat, gyártósori összeszerelőket és bolti eladókat kerestek. A legtöbb munkalehetőséget Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön kínálták a munkaadók.