Informatikusoknak ajánlották a legmagasabb fizetést

Vágólapra másolva!
Sok informatikust kerestek, magas fizetéssel csábították őket, ám keveset találtak a cégek a Syma csarnokban rendezett országos állásbörzén. A másik végletet a bölcsészek jelentették, akik kevés állásajánlattal találkoztak. Kiegyenlített volt a kereslet és a kínálat a gazdasági diplomásoknál.  
Vágólapra másolva!

A 94 kiállító és közel ötezer álláskereső részvételével megrendezett HVG állásbörzén csupán 6 százalék volt az informatikai képesítéssel rendelkező álláskeresők aránya, miközben a munkáltatók 44 százaléka keresett ilyen diplomával munkatársakat - tájékoztatták a szervezők a börze tapasztalatairól az MTI-t. A másik véglet az volt, hogy a börzén az állás után érdeklődők 22 százalékának volt bölcsészettudományi végzettsége, viszont a munkáltatók mindössze 3 százaléka keresett ilyen képesítésű munkatársat.

Gazdasági, műszaki diplomások: kiegyenlített piac

A kínálat közelített a kereslethez a gazdasági és pénzügyi képesítésűeknél. A látogatók 38 százaléka gazdasági vagy pénzügyi képesítéssel rendelkezett, az állásajánlatok 31 százaléka nekik szólt. A mérnöki vagy más műszaki végzettségűek az álláskeresők 18 százalékát jelentették, az állásajánlatok 22 százaléka vonatkozott rájuk.

Budapesten a legtöbb ajánlat és álláskereső

Az állásajánlatok 33 százaléka a Közép-Magyarországi régióból érkezett, 18 százaléka a Közép-Dunántúli régióból, 12 százaléka az Észak-Magyarországi régióból. Ezek a térségek jelentették a legtöbb állásajánlatot, de valamennyi régió képviseltette magát. A külföldi állásajánlatok aránya több mint 9 százalék volt.

A munkát keresők legnagyobb arányban, 68 százalékban Budapesten, több mint 10 százalékban külföldön szeretnének elhelyezkedni. A fiatalok több mint 65 százaléka hajlandó lenne a munka elnyerése érdekében lakóhelyet váltani.
A börzét felkereső fiatalok létszáma 4.400 volt.

Stresszmentes munkát akarnak - van ilyen?

A börzén készített felmérés szerint az álláskeresőknek a legfontosabb a magas alapbér, a stresszmentes, barátságos légkör, a jól definiált feladat, a kihívás, a változatosság, a rendszeres továbbképzés támogatása. A munkáltatók a legmagasabb fizetést az informatikusoknak kínálták, ezt követi a gazdasági, a pénzügyi, majd a műszaki, mérnöki végzettségűeknek kínált kereset.