Év végi bulikkal erősítik a dolgozói hűséget

Vágólapra másolva!
Ezekben a napokban cégek tízezreinél tartanak év végi összejöveteleket. Az esti partik jó alkalmat adnak a vezetőknek arra, hogy növeljék az összetartozást, gondoskodjanak arról, hogy jó hangulatban menjenek haza a dolgozók a karácsonyi ünnepekre és motiváltan kezdjék az új évet. Különleges helyszín, sztárfellépő, speciális ételek. Mindenki másképp szeretne meglepetést okozni a kollégáknak.     
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évek újdonsága, hogy a cégek nem csak üzleti partnereiknek, hanem saját alkalmazottaiknak is rendeznek ünnepi partit - számol be Kőrössy Zoltán, a Magyar Party Service Szövetség elnöke. Nem véletlenül, ugyanis egyre több cégvezető felismeri, lélektani szempontból mennyire fontos egy karácsony előtti közös lazulás. Egy jól megszervezett rendezvény az összetartozás és a siker érzését kelti a dolgozókban, akik elképzelhető, hogy év végén az álláshirdetések böngészése helyett jó kedvvel kezdik az évet.

A helyszín és a fellépők is elvarázsolhatnak

Az Ibiden Hungary autóipari cég például idén először tart év végi partit, amely svédasztalos vacsorával egybekötött karácsonyi műsor takar. "Először a vezető mond egy beszédet a kollégáknak, utána ajándékot kapnak, majd két színész énekel karácsonyi dalokat. Az eseményen a vállalat kórusa is fellép. Ezt egy vacsora követi, melyen kedvükre válogathatnak az ételek között dolgozók" - tájékoztatott Józsa Orsolya, a vállalat HR-vezetője.

El lehet varázsolni a munkatársakat a különleges helyszínnel is. "A cégek leggyakrabban múzeumokban vagy különleges gyárépületekben, filmstúdiókban, csarnokokban rendezik meg az ilyen jellegű eseményeket. Gyakori még, hogy koncepcióba ágyazzák a parti. Nemcsak vacsorát adnak, hanem díjazzák az év dolgozóit, osztályait" - mondja a Magyar Party Service Szövetség elnöke. Egy átlagos partira munkatársanként 10 ezer forinttal lehet számolni.

Nem mindenki tud év végi partit rendezni, aminek egyik oka a több műszakos munkarend lehet. "A több műszakos termelés valamint cégünk vonzáskörzete, ahonnan a kollégák naponta bejárnak, nem teszik lehetővé, hogy egy mindenki számára megfelelő időtartamot találjuk egy közös ünneplésnek, ezért döntöttünk úgy, hogy egy tartalmas ajándékkosárral kívánunk minden egyes dolgozónknak kellemes, békés ünnepeket" - magyarázta Sándor Andrea, az FCI Connectors Hungary Kft. Személyzeti - és szervezetfejlesztési vezetője.

A partnert is lehet hozni

Akárhol is tart partit a cég, ajánlott mind a vezetőknek, mind a munkatársaknak néhány írott és íratlan szabályt betartani. Talán kisiskolás szigornak tűnhet, de tanácsos meghatározni, milyen öltözékben jöjjenek a munkatársak. A felül- és alulöltözöttség is kellemetlen lehet, és beárnyékolhatja az estét. Mielőtt az ajánlott ruha mellett a vezető leteszi a garast, mérje fel, munkatársai megengedhetik-e maguknak az elegáns öltözetet, van-e otthon estélyijük vagy elegáns öltönyük.

Hasznot hozhat a cégnek, ha a hozzátartozó is meghívást kap. Növeli ugyanis az elkötelezettséget, ha a pár megismeri a kollégákat, látja, hogy az korábbi esetleges negatív jelzők ellenére a főnök nem is annyira félelmetes. Előfordul, hogy a cégek a hozzátartozókat is meglepik ajándékkal. Külön öröm lehet, ha a dolgozó a partner jelenlétében kap kitüntetést.

Nem illik kritizálni a csapatot

Állandó eleme az év végi partiknak a vezető beszéde. Nem érdemes túl bő lére ereszteni a mondandót, mert egy idő után megunják a kollégák. Jó fogásnak számít a humor eszközét bevetni. Néhány tanulságos és megmosolyogtató sztori, egy kis önirónia sokat dobhat a beszéden és a hangulaton. A beszédben érdemes néhány mondattal kitérni a cég éves eredményeire, a nagyobb mérföldkövekre, egy sikeres teljesítményt kiemelni és akár tárgyi ajándékkal jutalmazni. Érdemes megszívlelni, hogy az év végi parti a jókedvről, a sikerről szól, így az esetleges sikertelenségeket ne itt hozzuk fel. Erre jobb alkalom az éves teljesítményértékelő beszélgetés, ahol a kollégával négyszemközt lehet kielemezni a munkát.

A munkatársaknak jó tanács a partikra: Nem privát rendezvényen veszünk részt. Éppen ezért még akkor se engedjék el magukat túlságosan, ha a vezetés azt mondja, mindenki tombolja ki magát, ahogy jólesik. Óvatosan bánjunk az alkoholfogyasztással, ugyanis könnyen visszájára sülhet a vidámnak induló rendezvény. Érdekes módon különösen az új dolgozók akarnak bizonyítani ivászatban a kollektíva előtt. A szalonképtelen viccek, a megosztó megnyilvánulások ugyancsak kerülendőek.

Nem szabad azonban túlbecsülni sem az év végi parti jelentőségét. Az esemény jó alkalom lehet a csapat összetartására, ideig-óráig elsimítja az ellentéteket, ám a nagyobb problémákat nem oldja meg.