Csökkent a munkanélküliség az EU-ban

Vágólapra másolva!
A tavaly októberi 8 százalékról 7,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. A 27 tagú, teljes Európai Unió átlaga 7 százalék, ami 8 tizedszázalékkal jobb az egy évvel korábban mérthez képest. A magyar átlag is csökkent, igaz, tizenkét hónap alatt csak két tizedszázalékot - jelenti az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.
Vágólapra másolva!

Októberben a 27 EU-tagország közül 23-ban volt alacsonyabb a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbinál. Magyarországról 7,3 százalékos októberi, 7,2 százalékos szeptemberi és 7,5 százalékos tavaly októberi munkanélküliséget tart nyilván az EU statisztikai hivatala.

Dánia és Hollandia az éllovas

Az EU-ban a legalacsonyabb munkanélküliséget Dániában (2,9 százalék) és Hollandiában (3,1 százalék) mérték októberben, a legnagyobb arány továbbra is Szlovákiában (11,2 százalék) és Lengyelországban (8,8 százalék) van. Szlovákiában július óta változatlanul 11,2 százalékos a ráta, ami egy éves távlatban 1,4 százalékos csökkenés. Lengyelországban egy év alatt közel 4 százalékkal esett vissza az állás nélküliek aránya (12,6-ról 8,8-ra). Októberben az Egyesült Államokban 4,7 százalékos, Japánban pedig 4,0 százalékos volt az állástalanok aránya.