Bor és pen drive a népszerű céges ajándékok között

Vágólapra másolva!
Üzleti kapcsolatok megerősítésére, a cég image-ének kifejezésére is felhasználható az év végi céges ajándékozás. Ugyan egyre többen jótékonykodnak, még mindig sok vállalat lepi meg tárgyi ajándékkal partnereit. A bor, a pen drive (számítógépes adathordozó), a különféle szettek a leggyakrabban rendelt termékek. A kereskedők azt tapasztalják, idén valamivel kevesebbet költenek a cégek partneri ajándékra.
Vágólapra másolva!

Boros szett, aromaterápiás készlet, pen drive, naptár, fürdőszett, polár pulóver. A cégek ezeket az ajándékokat keresték és rendelték leginkább partnereiknek karácsonyra - tudtuk meg Váradi Évától, a Golding Reklámajándék Kft. marketingvezetőjétől. "Nagy változás nem történt az utóbbi egy-két évben. Talán csak annyi, hogy - a technika fejlődésével lépést tartva - egyre nagyobb kapacitású adathordozókat vásárolnak a cégek. Emellett egyre többen igénylik az egyedi tervezésű termékeket" - tette hozzá Váradi Éva.

Ezer forintnál kevesebbet nem költenek

Több kereskedővel és céggel beszélve azt tapasztaltuk, hogy a cégek idén kevesebbet költenek céges ajándéktárgyakra. A minimális összeg ezer forint, és előfordul - főként ügyvezetőknek - 100 ezer forint értékű tárgy küldése, az átlagos rendelés 2-5 ezer forint közötti. A vállalatok egyre inkább szegmentálnak az ügyfelek között: A nagyobb megrendelőknek drágább, a kisebbnek olcsóbb ajándékot vesznek. Egy informatikai középvállalatnál például az összeghatár a fontosabb ügyfelek esetében 6 ezer forint volt, a kisebbek pedig 3 ezer forint. A cég egyébként férfi ügyfeleinek bort, hölgy partnereinek pedig gyertyát vásárolt. Főként Budapestre jellemző, hogy futárral küldik az ajándékokat. "A karácsony előtti hetekben megduplázódik a megrendelések száma", tudtuk meg Bachrathy Kornéltól, a Redda Motor futárszolgálat pénzügyi vezetőjétől. Ő is úgy látja, a bor a leggyakoribb ajándék, emellett csokoládéval és egyedi naptárral lepik meg partnereiket a cégek.

Még mindig divat a logó

Az ajándékozók szinte minden esetben karácsonyi képeslapot is mellékelnek a küldeményhez. Szintén elterjedt az ajándékra céges logót helyezni. Az íratlan szabályok szerint ügyelni kell arra, hogy ne feltűnő helyre kerüljön. Nem veszik ugyanis jó néven a partnerek, ha például egy laptoptáskán, egy naptáron messziről látszik, honnan érkezett. A belső felületre viszont már lehet logót tenni.

Tárgy helyett jótékonykodás

Az utóbbi években jelent meg a céges világban az ajándékozás egyedi formája, az adományozás. Vagyis: nem tárgyat vesznek karácsonyi büdzséjükből, hanem az összeget jótékony célokra ajánlják fel és ezt kommunikálják ügyfeleik felé akár egy ügyfélparti keretében. Így tesz a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. is. "Három éve döntöttünk úgy, hogy felhagyunk a korábbi ajándékozási szokásunkkal, és egészen más formát választunk. Úgy véltük, sokkal hasznosabb, ha bor és egyéb hasonló apróság helyett - amelyből valószínűleg több darabot kapnak ilyenkor az ügyfelek - az I. számú gyermekklinikának utaljuk át az ajándékokra szánt összeget, és erről egy rövid üdvözlőlapon tájékoztatjuk a partnereket. A kezdeményezés hatalmas sikert aratott, így a következő évben szintén ezt a megoldást választottuk, azzal a különbséggel, hogy ekkor már ügyfeleinket is megkérdeztük arról: kinek ajánljuk fel a pénzt. Listát készítettünk a hozzánk beérkezet megkeresésekről, ezt átküldtük partnereinknek, és végül a legtöbb szavazatot kapó szervezet, nevezetesen a girincsi gyermekotthon kapta meg az összeget. Ezt a gyakorlatot folytattuk az idén is" - tudtuk meg Frankó Csuba Deától, a Kürt Rt. marketing-igazgatójától.

Néhány tanács, íratlan szabály:

- bort csak díszdobozban küldjünk
- céges logót ne feltűnő helyre helyezzünk
- az ajándékhoz mellékeljünk üdvözlőlapot
- a lapba tegyük érdemes beletenni névjegykártyánkat. Nevünk fölé odaírhatjuk: p.f.n.a. (A Boldog Új Évet francia rövidítése, az üzleti protokollban így használják)
- 10 ezer forintnál értékesebb ajándékot csak kivételes esetben, főként állami alkalmazottak megajándékozásánál lehet problémás
- Ha kapunk ajándékot, nem kell viszontajándékot küldeni, viszont illik megköszönni.

Oroszi Babett